ΥΓΕΙΑ

Πενταπλάσιοι φέτος οι θάνατοι από γρίπη, ποιοι κινδυνεύουν (βιντεο)

Πενταπλάσιοι είναι οι θάνατοι από τη φετινή γρίπη που έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα μας, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Πενταπλάσιοι φέτος οι θάνατοι από γρίπη, ποιοι κινδυνεύουν (βιντεο)

Πενταπλάσιοι είναι οι θάνατοι από τη φετινήγρίπη που έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα μας, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινόδιάστημα.

Ο ιός της γρίπης έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σετουλάχιστον 20 άτομα, όταν το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου χειμώνα(2012-2013) από επιπλοκές της γρίπης είχαν πεθάνει 4 άτομα.

Αν και ο ιός της γρίπης που έχει προκαλέσει τηφετινή επιδημία είναι ο κοινός ιός γρίπης Α (H1N1), αποτελεί ήδη το νούμερο έναπρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης των ατόμωνυψηλού κινδύνου είναι χαμηλότερα σε σχέση με άλλες χρονιές.

Οι επιπτώσεις όμως από τη μειωμένηεμβολιαστική κάλυψη, φάνηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο.

Τουλάχιστον 70 άτομα εισήχθησαν το τελευταίοδιάστημα σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών της γρίπης, εκ των οποίων 20 πέθαναν, ότανπέρυσι τέτοια εποχή οι νοσηλείες σε ΜΕΘ ήταν 16 και οι θάνατοι 4!

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι ασθενείς πουέχασαν τη ζωή τους από τις επιπλοκές της γρίπης, δεν είχαν εμβολιαστεί!

Σύμφωνα με την έως τώρα πορεία της γρίπης,αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι παχύσαρκοι και τα άτομα με χρόνιανοσήματα υγείας που δεν έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

«Η νοσογόνος παχυσαρκία, εμπόδιζει τονοργανισμό να αντιμετωπίσει τη γρίπη», κατά τον καθηγητή Μικροβιολογίας ΑθανάσιοΤσακρή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελέγχου και ΠρολήψεωςΝοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ανάμεσα στα θύματα της νόσου, υπάρχουν κάποιεςελάχιστες περιπτώσεις ατόμων που ήταν νέοι σε ηλικία και χωρίς κανέναπροβλήματα υγείας.

Ακόμη και τώρα, όμως, δεν είναι πολύ αργά γιανα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Καλό είναι να γίνει έστω καιτώρα το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι θα χρειαστούν 10-15 ημέρες για να αρχίσει οοργανισμός να παράγει αντισώματα» λέει ο κ. Τσακρής.

Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο

Τον Φεβρουάριο κάθε έτους, ο ΠΟΥ καθορίζει τησύσταση του αντιγριπικού εμβολίου της τρέχουσας χρονιάς για το βόρειοημισφαίριο του πλανήτη. Το εφετινό εμβόλιο παρέχει προστασία εναντίον των εξήςστελεχών των ιών της γρίπης:

Τύπος A / California (H1N1)

Τύπος A / Victoria (H3N2)

Τύπος B / Massachusetts

Κύριες ομάδες υψηλού κινδύνου

Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

Παιδιά και ενήλικες με χρόνια προβλήματαυγείας

Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Υγείας και όσοιφροντίζουν βρέφη ή χρονίως πάσχοντες

Έγκυοι (ανεξαρτήτου σταδίου κυήσεως)

«Για έναν πάσχοντα από οποιοδήποτε χρόνιοπρόβλημα υγείας η γρίπη είναι απειλητική από το πρώτο σύμπτωμα» απαντά ο κ.Τσακρής. «Οποιος χρονίως πάσχων εκδηλώσει υψηλό πυρετό (πάνω από 38 βαθμούς) μεκούραση και πόνους σε όλο το σώμα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον γιατρότου».

Συμπτώματα γρίπης (διαρκούν από 2-7 ημέρες)

* Υψηλός πυρετός (πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου)και πονοκέφαλος

* Κοκκίνισμα των ματιών δάκρυσμα

* Καταρροή (συνάχι)

* Πονόλαιμος

* Βήχας (συνήθως ξηρός, χωρίς φλέγματα)

* Πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις

* Έντονη κόπωση

* Ναυτία, έμετος και διάρροια, στα παιδιά(σπάνια συμπτώματα στους ενήλικες)

Το βίντεο του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ECDC για τηνεποχιακή γρίπη

http://www.youtube.com/watch?v=a9t4cdNEO80

Διαβάστε επίσης

Κάθε μέρα εισάγονται σε ΜΕΘ τουλάχιστον 2 ασθενείς με γρίπη

Η παχυσαρκία «κόκκινο πανί» για την γρίπη