ΥΓΕΙΑ

Αυτισμός: 10 φορές πιο πιθανός για το δεύτερο παιδί

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας από το King's College του Λονδίνου για εκείνους που είναι γονείς ενός αυτιστικού παιδιού και επιθυμούν να κάνουν και δεύτερο παιδί, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιθανότητες να παρουσιάσε
Αυτισμός: 10 φορές πιο πιθανός για το δεύτερο παιδί

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας από το King's College του Λονδίνου για εκείνους που είναι γονείς ενός αυτιστικού παιδιού και επιθυμούν να κάνουν και δεύτερο παιδί, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιθανότητες να παρουσιάσει αυτισμό το δεύτερο παιδί είναι σε αυτήν περίπτωση 10 φορές μεγαλύτερες.

Για τις ανάγκες τις έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τα ιατρικά στοιχεία όλων των παιδιών που γεννήθηκαν στην Σουηδία από το 1982 έως και το 2006. Σε σύνολο περίπου 2 εκατομμυρίων παιδιών, εντοπίστηκαν 14.516 που είχαν διαγνωστεί με κάποιο είδος ασθένειας εντός του αυτιστικού φάσματος.

Ο αυτισμός δεν έχει υπάρχει μόνο σε μία μορφή. Υπάρχουν κλιμακώσεις των συμπτωμάτων αυτισμού. Τα αγόρια είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αυτισμό. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πιθανότητα να γεννηθεί ένα αγόρι με κάποιο βαθμό αυτισμού είναι 1 στις 50. Η αντίστοιχη πιθανότητα στα κορίτσια είναι 1 στις 200.

Τα παιδιά με αυτισμό δυσκολεύονται να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και να ανιχνεύσουν τα μηνύματα που περνάει ένας συνομιλητής τους μέσω του λόγου, των εκφράσεων του προσώπου και της γλώσσας του σώματος.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Sven Sandin υποστηρίζει ότι οι γονείς που έχουν ένα αυτιστικό παιδί πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά προτού δοκιμάσουν να αποκτήσουν και δεύτερο παιδί. Και αυτό επειδή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αν ένα παιδί στην οικογένεια (αδερφός/ή ή και ξάδερφος/η) είναι ήδη αυτιστικό, τότε είναι 10 φορές πιο πιθανό να έχει αυτισμό και το δεύτερο παιδί.

Όπως υπογράμμισε η πιθανότητα να γεννηθεί το δεύτερο παιδί με αυτισμό, ειδικά αν είναι αγόρι, αυξάνεται από 1 στις 50, στις 1 στις 5. Αντίστοιχα, η πιθανότητα να γεννηθεί ένα κορίτσι με κάποιο βαθμό αυτισμού, αν έχει ήδη αδερφό/ή με αυτισμό, είναι 1 στις 20.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, διαπίστωσε επίσης ότι τα γονίδια ευθύνονται σε ποσοστό 50% στην πιθανότητα ενός παιδιού να γεννηθεί με αυτισμό. Το υπόλοιπο 50% οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως η πρόωρη γέννηση.

Διαβάστε επίσης:

Κάντε το online τεστ που εντοπίζει τα σημάδια του αυτισμού

Ένας απρόσμενος σύμμαχος κατά του αυτισμού στα παιδιά

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρει ένας γονιός που έχει παιδί με αυτισμό