ΥΓΕΙΑ

Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις οδηγούν τα παιδιά στην παχυσαρκία

Νέα έρευνα Βέλγων επιστημόνων έρχεται να δείξει ότι αυτό που γνωρίζουμε ότι συμβάλλει στην παχυσαρκία των ενηλίκων ισχύει και για τα παιδιά που είναι ηλικίας ακόμα και 5 ετών. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις οδηγούν τα παιδιά από μικρή ηλικία στο να αναζητήσουν στο φαγητό "παρηγοριά" για την πίεση που νιώθουν και ως εκ τούτου τα οδηγούν και στην παιδική παχυσαρκία.

Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις οδηγούν τα παιδιά στην παχυσαρκία

Οι καυγάδες στο σπίτι, ο εκφοβισμός στο σχολείο και οι παιδικές ασθένειες είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να πιέσουν ψυχολογικά ένα παιδί, τόσο ώστε να καταφύγει σε ανθυγιεινά γεύματα γεμάτα ζάχαρη και λιπαρά, σύμφωνα με Βέλγους ερευνητές του πανεπιστημίου του Ghent, οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας που έγινε στην Σόφια της Βουλγαρίας.

Για τις ανάγκες τις έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 300 παιδιών ηλικίας από 5 έως 10 ετών. Τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα πράγματα που τα αγχώνουν στην καθημερινότητά τους, όπως το διαζύγιο των γονιών, ο θάνατος ενός συγγενικού προσώπου (πχ παππούς, γιαγιά), ο εκφοβισμός στο σχολείο, προβλήματα με φίλους και καυγάδες με τα αδέρφια τους και τα συναισθήματα που αυτά τα γεγονότα τους προκαλούν (εκνευρισμός, άγχος, θλίψη, χαρά κλπ).

Οι ερευνητές ζήτησαν και από τους γονείς να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο συχνά τα παιδιά τους τρώνε συγκεκριμένα φαγητά, τα οποία είναι επιβαρυντικά για την υγεία και το σωματικό τους βάρος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσο περισσότερο στρες από συναισθηματικές μεταπτώσεις έχουν τα παιδιά, τόσο πιο συχνά αναζητούν ένα φαγητό με πολλές θερμίδες, συνήθως ένα γλυκό. Μάλιστα, οι ειδικοί επισήμαναν ότι ο κίνδυνος να αναζητήσουν "παρηγοριά" τα παιδιά στο φαγητό αυξάνεται όσο μεγαλώνουν ηλικιακά και μπορούν να ετοιμάσουν μόνα τους ένα τέτοιο γεύμα ή να το αγοράσουν με δικά τους λεφτά.

Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες υπογράμμισαν την ανάγκη να κατανοήσουν οι γονείς πόσο σημαντικό είναι να διδάξουν από μικρή ηλικία στα παιδιά τους ότι η ζωή είναι γεμάτη με δυσάρεστα γεγονότα και να τα προετοιμάσουν για να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν με δύναμη και χωρίς να αναζητούν την "δύναμη" αυτή σε ένα ανθυγιεινό γεύμα.

Συγκεκριμένα η δρ Tam Fry του φόρουμ Παχυσαρκίας υποστηρίζει: "Από την στιγμή που γεννιέται, το παιδί μαθαίνει ότι το γλυκό φέρνει ανακούφιση. Δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη ότι ακόμα και από την ηλικία των 5 ετών τα παιδιά ξέρουν ότι θα νιώσουν καλύτερα για κάποιο δυσάρεστο ή αγχωτικό γεγονός αν φάνε κάτι γλυκό".

Διαβάστε επίσης:

Το διαζύγιο «σπρώχνει» τα παιδιά στην παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι... κολλητική!