ΥΓΕΙΑ

Ποιες είναι και γιατί οι χρόνιες παθήσεις πάνε χέρι-χέρι με την κατάθλιψη

Είναι, ίσως, ο πιο "ειρωνικός" φαύλος κύκλος του ανθρώπινου οργανισμού: η χρόνια πάθηση φέρνει κατάθλιψη και η κατάθλιψη επιδεινώνει τα συμπτώματα της χρόνιας πάθησης.

Ποιες είναι και γιατί οι χρόνιες παθήσεις πάνε χέρι-χέρι με την κατάθλιψη

Ο πόνος, και ειδικά ο χρόνιος πόνος, είναι μια περίπλοκη εμπειρία που είναι τόσο μια συναισθηματική κατάσταση, όσο και μια φυσική αίσθηση. Και έχει πολλά κοινά γνωρίσματα με την κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, η σχέση μεταξύ πόνου και κατάθλιψης είναι πολύ πιο άμεση από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Τα άτομα με χρόνιο πόνο έχουν τρεις φορές τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ψυχιατρικών συμπτωμάτων -συνήθως μεταπτώσεις ψυχολογικής διάθεσης ή αγχώδεις διαταραχές- και οι καταθλιπτικοί ασθενείς έχουν τρεις φορές αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιου πόνου, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάθλιψη που σχετίζεται με κάποια χρόνια ασθένεια, προέρχεται από συγκεκριμένες βιολογικές επιδράσεις της νόσου, για παράδειγμα με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της νόσου του Πάρκινσον, ή με ενδοκρινείς διαταραχές όπως συμβαίνει στον υποθυρεοειδισμό.

Σε σύγκριση με τους ασθενείς χωρίς κατάθλιψη, τα άτομα με καταθλιπτικά συμπτώματα έχουν την τάση να βιώνουν μειωμένη ποιότητα ζωής και έχουν σχεδόν δύο φορές περισσότερες ημέρες περιορισμένης δραστηριότητας ή απουσίας από την εργασία τους, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Western Journal of Medicine.

Οι παρακάτω είναι μερικές από τις ασθένειες που συνήθως σχετίζονται με την κατάθλιψη:

-Καρδιακή νόσος (χωρίς καρδιακή προσβολή): Το 15 – 20% των ασθενών βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης

-Καρδιακή προσβολή: Το 40 - 65% των ασθενών παρουσιάζουν κατάθλιψη

-Οι ασθενείς με Πάρκινσον εκδηλώνουν συμπτώματα κατάθλιψης σε ποσοστό 40%

-Σκλήρυνση κατά πλάκας: Το 40% των ασθενών παρουσιάζουν κατάθλιψη

-Καρκίνος: Το 25% των ασθενών εκδηλώνουν κατάθλιψη

-Διαβήτης: Επίσης, το 25% των ασθενών εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης λόγω υπερβολικής έκθεσης στο τεχνητό φως

Σύνδρομο Κατάθλιψης Μετά τις Διακοπές: Το τέλος των διακοπών, το στρες, το άγχος

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός ατόμου με κατάθλιψη (βίντεο)