ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Συχνόχρηστο υλικό συμβάλλει στην εκδήλωση της νόσου

Σκεφτείτε το πρωινό τελετουργικό του μέσου εργαζόμενου: Ξυπνά το πρωί και ετοιμάζει έναν καφέ, τον οποίο και θα πάρει μαζί του στη δουλειά σε ένα θερμός. Στη συνέχεια θα μπει στο αυτοκίνητό του ή σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς και φτάνοντας στο χώρο εργασίας θα ανοίξει τον υπολογιστή του.

Αλτσχάιμερ: Συχνόχρηστο υλικό συμβάλλει στην εκδήλωση της νόσου

Τρεις απλές καθημερινές συνήθειες, τρεις περιπτώσεις έκθεσης στο αλουμίνιο. Το μέταλλο βρίσκεται παντού γύρω μας, καθώς χρησιμοποιείται ευρύτατα στην αυτοκινητοβιομηχανία, τη ναυπηγική και τη βιομηχανία αθλητικών ειδών αλλά και για την κατασκευή δεκάδων άλλων προϊόντων όπως το αλουμινόχαρτο και οι συσκευασίες των αναψυκτικών.

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Frontiers in Aging Neuroscience καταδεικνύει ότι η καθημερινή έκθεση στο αλουμίνιο –το οποίο αποτελεί γνωστή νευροτοξίνη– συμβάλλει στην εκδήλωση του Αλτσχάιμερ και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, καθώς το μέταλλο συσσωρεύεται στον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου.

Όπως εξηγεί ο νευροεπιστήμονες και συντάκτης της σχετικής μελέτης Christopher Exley, το αλουμίνιο διευκολύνει τις αμυλοειδείς πρωτεΐνες να σχηματίζουν συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο. Αυτή η βιολογική διεργασία αποτελεί χαρακτηριστικό δείκτη για την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ. Με τη σειρά της, η συσσώρευση αμυλοειδών στον εγκέφαλο παρεμποδίζει την αποστολή σημάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων ή οδηγεί σε μεταβολές που προκαλούν το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ο Exley υποστηρίζει ένθερμα τη θεωρία ότι το αλουμίνιο παίζει ρόλο στην εκδήλωση της συγκεκριμένης μορφής άνοιας, όμως αρκετοί συνάδελφοί του διαφωνούν. Παλαιότερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με το θέμα αυτό έχουν καταλήξει σε μεικτά συμπεράσματα, όμως η αναζήτηση μιας οριστικής απάντησης για το ρόλο του αμφιλεγόμενου υλικού φαίνεται να συνεχίζεται.

Διαβάστε επίσης:

Μαθήματα υγείας απευθείας από το... νεκροτομείο
Ο ξηρός καρπός που «βάζει φρένο» στο Αλτσχάιμερ
Κάντε μόνοι σας το πιο γρήγορο τεστ άνοιας