ΥΓΕΙΑ

Τρεις στους τέσσερις δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από υπέρταση

Τρία στα τέσσερα άτομα που πάσχουν από υπέρταση, είτε δεν το γνωρίζουν είτε δε λαμβάνουν τα φάρμακά τους.

Τρεις στους τέσσερις δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από υπέρταση

Παράλληλα, το 30-40% των πιεσομέτρων που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση στο σπίτι δεν μετράνε σωστά την αρτηριακή πίεση.
Αυτό είναι ένα μέρος από τα στοιχεία που πρόκειται να παρουσιαστούν στο 18ο συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Με αφορμή, μάλιστα το συνέδριο και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στην Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», Κωνσταντίνος Τσιούφης, αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η μη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος, καθώς και στην επίδραση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων στην επίπτωση της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε τη σημασία της σωστής μέτρησης της αρτηριακής πίεσης κατ' οίκον καθώς το 30-40% των πιεσομέτρων που χρησιμοποιούνται στο σπίτι δεν τη μετράνε σωστά.

«Οι ασθενείς θα πρέπει να προμηθεύονται έγκυρα πιστοποιημένα πιεσόμετρα από επίσημους επιστημονικούς φορείς και να τα συγκρίνουν στο ιατρείο με τις μετρήσεις των πιεσομέτρων του θεράποντος ιατρού τους», εξήγησε.

Εξάλλου, ο αριθμός των επισκέψεων στο θεράποντα ιατρό είναι ο ισχυρότερος παράγοντας για τον σωστότερο έλεγχο της υπέρτασης. Φαίνεται ότι δύο επισκέψεις τουλάχιστον το χρόνο βελτιώνουν την πιθανότητα ένας υπερτασικός να ελέγχει σωστά την αρτηριακή του πίεση.

Αναφερόμενος στην επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων, ο κ. Τσίουφης υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με μελέτες, έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιο κοντά είναι η κατοικία ενός ανθρώπου στην εθνική οδό, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να είναι υπερτασικός. Συγκεκριμένα, σε σχέση με αυτόν που μένει >1000 μέτρα από την εθνική οδό, αυτός που μένει στα 100 μέτρα και λιγότερο έχει 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να έχει υπέρταση.

Στο συμπόσιο θα παρουσιαστούν και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν τη θεραπεία της υπέρτασης.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση προβιοτικών, δηλαδή ζωντανών βακτηρίων που υπάρχουν στο γιαούρτι, στο κεφίρ, στο ξυνολάχανο, όπως και σε άλλα φαγητά, από τις τροφές ή με τη μορφή συμπληρωμάτων αποδεικνύεται να μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 3,5 mmHg και τη διαστολική σε μικρότερο βαθμό.

Η μείωση της συστολικής πίεσης είναι μεγαλύτερη όταν χρησιμοποιηθεί μείγμα διαφορετικών ειδών προβιοτικών, καθώς και όταν η κατανάλωσή τους γίνει για σημαντικό χρονικό διάστημα.