ΥΓΕΙΑ

Προσοχή στα νεφρά σας αν έχετε υπέρταση: Τι μπορεί να συμβεί

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα νεφρά και το κυκλοφορικό σας σύστημα εξαρτώνται το ένα από το άλλο για καλή υγεία.

Προσοχή στα νεφρά σας αν έχετε υπέρταση: Τι μπορεί να συμβεί
Bigstock

Τα νεφρά βοηθούν στο φιλτράρισμα των αποβλήτων και των επιπλέον υγρών από το αίμα, χρησιμοποιώντας πολλά αιμοφόρα αγγεία.

Όταν τα αιμοφόρα αγγεία καταστραφούν, οι νεφρώνες -που φιλτράρουν το αίμα- δεν λαμβάνουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να λειτουργήσουν καλά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι η δεύτερη κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας.

Πώς λειτουργούν τα νεφρά

Τα νεφρά σας βρίσκονται και στις δύο πλευρές της πλάτης σας. Η κύρια λειτουργία τους είναι να διατηρούν την ισορροπία νερού και μετάλλων στο σώμα. Λειτουργούν επίσης ως σύστημα φιλτραρίσματος που απομακρύνει τα άχρηστα προϊόντα και την περίσσεια υγρών από το σώμα.

Η υπέρταση βλάπτει σταδιακά τα νεφρικά αιμοφόρα αγγεία

Οι νεφρώνες στα νεφρά τροφοδοτούνται με ένα πυκνό δίκτυο αιμοφόρων αγγείων και μεγάλοι όγκοι αίματος ρέουν μέσα από αυτά. Με την πάροδο του χρόνου, η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει στένωση, αποδυνάμωση ή σκλήρυνση των αρτηριών γύρω από τα νεφρά. Αυτές οι κατεστραμμένες αρτηρίες δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν αρκετό αίμα στον ιστό των νεφρών.

  • Οι κατεστραμμένες νεφρικές αρτηρίες δεν φιλτράρουν καλά το αίμα. Τα νεφρά έχουν μικρούς νεφρώνες που μοιάζουν με δάχτυλα και οι οποίοι φιλτράρουν το αίμα. Κάθε νεφρώνας λαμβάνει την παροχή αίματος μέσω μικροσκοπικών τριχοειδών αγγείων (τα μικρότερα από όλα τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα). Όταν οι αρτηρίες καταστραφούν, οι νεφρώνες δεν λαμβάνουν το απαραίτητο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Τότε τα νεφρά χάνουν την ικανότητά τους να φιλτράρουν το αίμα και να ρυθμίζουν τα υγρά, τις ορμόνες, τα οξέα και τα άλατα στο σώμα.
  • Τα κατεστραμμένα νεφρά αποτυγχάνουν να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση. Τα υγιή νεφρά ανταποκρίνονται σε μια ορμόνη που ονομάζεται αλδοστερόνη (aldosterone), η οποία παράγεται στα επινεφρίδια, για να βοηθήσει το σώμα να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση. Η βλάβη των νεφρών και η ανεξέλεγκτη υπέρταση συμβάλλουν σε ένα αρνητικό ντόμινο. Καθώς ολοένα και περισσότερες αρτηρίες μπλοκάρονται και σταματούν να λειτουργούν, τα νεφρά τελικά αποτυγχάνουν.

Πηγή: heart.org