ΥΓΕΙΑ

Οι επιστήμονες «αναγκάζουν» τον καρκίνο να φανερωθεί

Με τη βοήθεια μιας πρωτοποριακής τεχνικής, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ θα μπορούν να εντοπίζουν τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο, καθώς θα «αναγκάζουν» τον καρκινικό όγκο να παράγει ουσίες που προδίδουν την παρουσία του.

Οι επιστήμονες «αναγκάζουν» τον καρκίνο να φανερωθεί

Η τεχνική περιλαμβάνει τη χρήση μικρο-δακτυλίων DNA, ειδικά προσαρμοσμένων γενετικών δομών που αποτελούνται από μικροσκοπικούς δακτυλίους DNA, οι οποίοι αναγκάζουν τον καρκινικό όγκο να παράγει μια χαρακτηριστική πρωτεΐνη.

Αφού χορήγησαν με ένεση τους μικρο-δακτυλίους σε ποντίκια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν αιματολογικές αναλύσεις και διαπίστωσαν πως τα ποντίκια που είχαν αναπτύξει καρκινικό όγκο παρήγαγαν μια ορισμένη πρωτεΐνη. Τα υγιή ποντίκια δεν διέθεταν ίχνη της πρωτεΐνης αυτής στο αίμα τους.

Η προσέγγιση αυτή διαφέρει από τις κλασικές εργαστηριακές μεθόδους εντοπισμού του καρκίνου, όπου οι ειδικοί βασίζονται σε αιματολογικά δείγματα και δείγματα ούρων ώστε να ανιχνεύσουν βιολογικούς δείκτες που παράγει ο ίδιος ο καρκινικός όγκος. Οι δείκτες αυτοί όμως δεν είναι πολύ συγκεκριμένοι ούτε παράγονται πάντα σε επαρκείς ποσότητες.

Για παράδειγμα, το προστατικό ειδικό αντιγόνο (PSA) που χρησιμοποιείται ως δείκτης για την ανίχνευση του καρκίνου στον προστάτη παράγεται επίσης και από φυσιολογικά κύτταρα του προστάτη. Παράλληλα, οι μικρού μεγέθους καρκινικοί όγκοι μπορεί να παράγουν πολύ μικρές ποσότητες των δεικτών που να μην μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα ή τα ούρα.

Η πρωτοποριακή τεχνική των μικρο-δακτυλίων θα ξεπερνά τα εμπόδια αυτά και θα επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό διαφόρων μορφών καρκίνου.

Οι ερευνητές ευελπιστούν να ξεκινήσουν σύντομα οι δοκιμές σε ανθρώπους, ώστε η τεχνική να αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως σε μερικά χρόνια.