ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος των όρχεων: Πώς το τεστ εγκυμοσύνης προειδοποιεί τους άνδρες

Για δεύτερη φορά, στα καταγεγραμμένα επιστημονικά χρονικά, ένα τεστ εγκυμοσύνης αποδείχθηκε σωτήριο για ένα 19χρονο σήμερα Βρετανό, αφού αποκάλυψε ότι έπασχε από καρκίνο των όρχεων, ο οποίος, μάλιστα, είχε εξαπλωθεί στην κοιλιά, αλλά και στον πνεύμονα.

Καρκίνος των όρχεων: Πώς το τεστ εγκυμοσύνης προειδοποιεί τους άνδρες

Ο Μπάιρον Γκέλνταρντ, από το Κέιμπριτζσιρ της ανατολικής Αγγλίας υποβλήθηκε στο τεστ, καθώς, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η συγκεκριμένη νόσος προκαλεί την παραγωγή της ίδιας ορμόνης που παράγεται στις γυναίκες όταν είναι έγκυοι, από τον αναπτυσσόμενο πλακούντα.

«Όταν οι όρχεις παράγουν αυτή την ορμόνη, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για τη διάγνωση του καρκίνου και την παρακολούθηση της ανταπόκρισης του ασθενούς στις θεραπείες», εξηγεί ο δρ Ντάνις Μαζχάρ, ογκολόγος στον νοσηλευτικό όμιλο του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και ειδικός στον καρκίνο των όρχεων.

Φυσικά δεν οι άντρες δεν μπορούν να βασιστούν στα τεστ εγκυμοσύνης εάν ψηλαφίσουν κάτι ύποπτο στους όρχεις τους, αλλά πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό, έσπευσε να επισημάνει ο δρ Μαζχάρ.

Μετά τη θετική διάγνωση, ο ασθενής ακολούθησε μία επίπονη θεραπευτική αγωγή, η οποία περιλάμβανε χημειοθεραπεία, χειρουργική αφαίρεση του ενός όρχεως και όγκων που είχε στην κοιλιά και στον πνεύμονα.

Τώρα, ένα χρόνο μετά, βρίσκεται σε ύφεση και έχει γίνει πρεσβευτής του βρετανικού οργανισμού ενημέρωσης νέων για τον καρκίνο «Teenage Cancer Trust».

«Για να είμαι ειλικρινής, η στιγμή ήταν σουρεαλιστική. Καθόμουν απέναντι από τον γιατρό που μου έλεγε ότι το τεστ εγκυμοσύνης μου βγήκε θετικό και ότι κάτι μεγαλώνει μέσα μου. Σκέφτηκα ότι θα καταλήξω θέμα σε ντοκιμαντέρ», σχολίασε ο ίδιος.

Όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι η πρώτη φορά που τεστ εγκυμοσύνης προειδοποιεί άνδρα ασθενή ότι πάσχει από καρκίνο των όρχεων, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί για πρώτη φορά το 2012, ενώ είχε γίνει γνωστό μέσω της ιστοσελίδας Reddit.

Διαβάστε επίσης:

Πώς γίνεται σωστά η αυτοεξέταση των όρχεων για καρκίνο (vid)