ΥΓΕΙΑ

Οι Έλληνες ασθενείς έχουν ανάγκη από καινοτόμες θεραπείες & από κλινικές μελέτες που να αξιολογούνται

Με έναυσμα το καίριο ερώτημα "Τι μπορεί να προσφέρει η Επιστήμη στους Έλληνες ασθενείς" - "What Science can do for Greek Patients", η φαρμακευτική AstraZeneca πραγματοποίησε συζήτηση για το ρόλο της καινοτομίας και της επιστημονικής προόδου στον κλάδο της Υγείας, με γνώμονα την εξασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας στους Έλληνες ασθενείς.

Οι Έλληνες ασθενείς έχουν ανάγκη από καινοτόμες θεραπείες & από κλινικές μελέτες που να αξιολογούνται

Ειδικότερα, το Roundtable "What Science can do for Greek Patients" διοργάνωσε η ΑstraZeneca Ελλάδος στην οικία του Βρετανού Πρέσβη, με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα του Dr. Mene Pangalos, Executive Vice President, Innovative Medicines and Early Development Biotech Unit και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της AstraZeneca.

Ο ελληνικής καταγωγής Dr. Mene Pangalos, ένας από τους κορυφαίους Νευροεπιστήμονες παγκοσμίως, τόνισε στην τοποθέτησή του τη δέσμευση της ΑstraZeneca στην Επιστήμη και στην Επιστημονική Αριστεία, η οποία είναι πλέον πρωταρχική προτεραιότητα για την εταιρεία: "Επικεντρώνοντας την ταυτότητά μας στην επιστήμη, αλλάζουμε τις αντιλήψεις και δημιουργούμε το μέλλον με άξονα την καινοτομία. Είμαστε πολύ περήφανοι για την Επιστήμη που υπηρετούμε και την πρωτοπορία της Έρευνάς μας που έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής με τα φάρμακά μας. Η προσήλωση και η αφοσίωσή μας στην ανακάλυψη νέων θεραπειών για σημαντικές ασθένειες, μας έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός δυναμικού χαρτοφυλακίου νέων φαρμάκων, το οποίο θα αλλάξει ριζοσπαστικά τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενειών, όπως ο Διαβήτης και ο Καρκίνος του Πνεύμονα", τόνισε ο Dr. Mene Pangalos.

Παράλληλα, ο Dr. Pangalos αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των φορέων για την εξασφάλιση των συνθηκών που θα επιτρέψουν την πρόσβαση όλων των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα. "Είναι πρόκληση για εμάς στην AstraZeneca να μπορούμε να προσφέρουμε τις καλύτερες θεραπευτικές λύσεις για τους ασθενείς. Ειδικά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η Ελλάδα, το ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο πάντα την διασφάλιση των συνθηκών αυτών που θα επιτρέψουν στους Έλληνες ασθενείς να έχουν στη διάθεσή τους τα πιο καινοτόμα φάρμακα, όπως οι αντίστοιχοι ασθενείς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες."

Από την πλευρά του, ο κ. Jeroen Commissaris, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδος, τόνισε τη σημασία δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης, σταθερής πολιτικής για την Υγεία στην Ελλάδα, που θα θέσει ως προτεραιότητα τον Έλληνα ασθενή. "Η νέα πολιτική για την Υγεία και το Φάρμακο συνολικά είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα, αφού μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη της οικονομίας με την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Με επίκεντρο τον Έλληνα ασθενή, οι διαρθρωτικές αλλαγές που αναμένονται είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουν ότι όλοι ανεξαιρέτως οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στις πιο καινοτόμες θεραπείες. Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον Έλληνα ασθενή και την ελληνική οικονομία, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στον κλάδο της Υγείας αλλά και του επιχειρείν στην χώρα μας."

Τη συμβολή της συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους φορείς τόνισε και ο Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, κ. John Kittmer, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: "Η Πρεσβεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον κλάδο της Υγείας στην Ελλάδα. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, αλλά συνεργαζόμαστε με τους Έλληνες συναδέλφους για να συμβάλουμε στην αντιμετώπισή τους, να υιοθετήσουμε την καινοτομία και να εξασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες θα έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα στο πλαίσιο ενός σύγχρονου και βιώσιμου συστήματος Υγείας."

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν σημαντικοί εκπρόσωποι της Ιατρικής και Ακαδημαϊκής Κοινότητας, οι οποίοι με τη σειρά τους ανέδειξαν τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους φορείς, για την πραγματοποίηση κλινικών μελετών στη χώρα μας, ώστε να μπορούν και Έλληνες ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

Ο πρόεδρος του Ελληνικoύ Ιδρύματος για την Έρευνα του Καρκίνου, καθηγητής Ογκολογίας στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Φούτζιλας, τόνισε πως σε πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας, του επεσήμανε πως αποτελεί ποινικό αδίκημα η μη εκπόνηση Κλινικών Μελετών εκ μέρους των διοικητών των νοσοκομείων και των επικεφαλής των ΥΠΕ. Υπάρχει πράγματι τεράστια καθυστέρηση στην χώρα μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε σημαντικά ποσά ως οικονομία, είπε, ενώ υπογράμμισε ότι ο ΕΟΦ έχει κάνει σπουδαία δουλειά στο κομμάτι αυτό,

Από την πλευρά του, ο καθηγητής της ΕΣΔΥ κ. Νίκος Μανιαδάκης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου επιστήμονες αλλά υστερεί στο διοικητικό κομμάτι. Είναι ανάγκη οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στην καινοτομία και για τον λόγο αυτό έχει αξία η κλινική μελέτη, όπως είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν μηχανισμοί αξιολόγησης της καινοτομίας.

Ποιος είναι ο Dr. Mene Pangalos:

O Mene Pangalos, Ph.D., είναι ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του τμήματος Innovative Μedicines and Early Development Biotech Unit (τμήμα Βιοτεχνολογίας Καινοτόμων Φαρμάκων και Πρώιμης Ανάπτυξης) της AstraZeneca. Ως Senior Executive της εταιρείας, ο Mene έχει τη συνολική ευθύνη για τις δραστηριότητες για την ανακάλυψη μικρών μορίων και την πρώιμη ανάπτυξη.

Από τους κορυφαίους επιστήμονες που έχει στο δυναμικό της σήμερα η AstraZeneca έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 140 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, τα οποία έχουν αξιολογηθεί από ειδικές επιστημονικές επιτροπές και έχει σημαντική εμπειρία στην έκδοση βιβλίων και περιοδικών στη Νευροεπιστήμη. Ο Μene ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του στη Βιοχημεία στο Imperial College of Science and Technology και έλαβε το διδακτορικό του στη Νευροχημεία από το Ινστιτούτο Νευρολογίας, και τα δύο στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Είναι Επισκέπτης Καθηγητής Νευροεπιστήμης στο King's College London.

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο Mene είναι Μέλος του Μedical Research Council (MRC), του Συμβουλίου για το Εθνικό Κέντρο Πανεπιστημίων και Επιχειρήσεων, της Διακεκριμένης Ερευνητικής Ομάδας του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας για την Άνοια, ενώ παράλληλα, είναι μέλος της Υπουργικής Ομάδας για τη Βιομηχανική Στρατηγική. Είναι επίσης Fellow στην Εταιρεία Βιολογίας, Μέλος του Bασιλικού Κολλεγίου Επιστημών (Royal College of Science), μέλος στην Αμερικανική Εταιρεία Νευροεπιστήμης και τέλος μέλος στη Βρετανική Εταιρεία Φαρμακολογίας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Mene έχει αναγνωριστεί για την προώθηση κι εξέλιξη της επιστημονικής καινοτομίας. Στη Wyeth, η ομάδα του αναγνωρίστηκε από το επιστημονικό περιοδικό R&D Directions, ως η ομάδα με το καλύτερο pipeline για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ενώ το 2008 απονεμήθηκε στον Mene το βραβείο "Καινοτομία στη Βιομηχανία" (Ιnnovation in Industry Award) από την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης για την εξαιρετική συμβολή του στην έρευνα της νευροεπιστήμης και στην ανακάλυψη φαρμάκων.

Από την ένταξή του στην AstraZeneca το 2010, έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη δέσμευση της εταιρείας στην Επιστήμη. Έχει ηγηθεί στην αλλαγή του R&D μέσω της ανάπτυξης και υλοποίησης του προγράμματος "5R" (δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Reviews Drug Discovery), ενώ έχει συμβάλει σε μια στενότερη συνεργασία με ακαδημαϊκούς, ΜΚΟ και αντίστοιχους οργανισμούς. Παράλληλα, ο Mene έχει πρωτοστατήσει σε προγράμματα για την προώθηση μιας πιο ανοικτής καινοτομίας, ενώ καλλιεργεί μια κουλτούρα που οδηγείται από την επιστήμη και η οποία επιβραβεύει τις συμπεριφορές που αναζητούν την αλήθεια.

Ο Mene επιβλέπει ακόμα τη δημιουργία ενός καινούργιου ερευνητικού κέντρου στο Cambridge, μια επένδυση £330 εκατ. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό ερευνητικό κέντρο με τις πιο σύγχρονες, state-of-the-art εγκαταστάσεις, το οποίο σχεδιάζεται με στόχο να ενισχύσει τη συλλογική επιστημονική καινοτομία και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μελλοντική επιτυχία του επιστημονικού κλάδου που ασχολείται με την ανθρώπινη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχετικά με την AstraZeneca

Η AstraZeneca είναι μια παγκόσμια, βασιζόμενη στην καινοτομία βιοφαρμακευτική εταιρεία η οποία επικεντρώνεται στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και εμπορία συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κυρίως στον τομέα των καρδιαγγειακών, μεταβολικών, αναπνευστικών, φλεγμονωδών, αυτοάνοσων, ογκολογικών, λοιμωδών και νευροψυχιατρικών παθήσεων (νευροεπιστημών). Η AstraZeneca δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες και τα καινοτόμα της φάρμακα χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ασθενών παγκοσμίως.

M. Pangalos1

Διαβάστε ακόμη:

Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν κυτταρικό μηχανισμό που ρυθμίζει τη γήρανση

Πέντε Έλληνες στους καλύτερους ερευνητές της 15ετίας

Συνεργασία Astra Zeneca - Almirall SA

Δυσκολίες στον γάμο Astra Zeneca - Pfizer, αγκάθι το οικονομικό

Νέο στέλεχος στην Astra Zeneca στο unit του Διαβήτη