ΥΓΕΙΑ

Μηνιγγίτιδα: Δείτε πώς «χτυπά» τον εγκέφαλο (βίντεο)

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ντιουκ κατάφεραν να αποτυπώσουν σε βίντεο πώς προσβάλλει η κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα τον εγκέφαλο.

Μηνιγγίτιδα: Δείτε πώς «χτυπά» τον εγκέφαλο (βίντεο)

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση mBio φέρνει τον ιατρικό κόσμο ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση της νόσου που κοστίζει 600.000 ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει η μελέτη, ο κρυπτόκοκκος (Cryptococcus) είναι ένα είδος μύκητα που εισπνέουμε σχεδόν καθημερινά. Για τα άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα ο μύκητας είναι ακίνδυνος. Ωστόσο, άτομα που πάσχουν από ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού, όπως άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV, κινδυνεύουν να ασθενήσουν ή ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους από το μικροοργανισμό.

Προκειμένου να παρασκευάσουν αποτελεσματικά φάρμακα, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι πρέπει πρώτα να κατανοήσουν πλήρως πώς εξαπλώνεται η λοίμωξη από τους πνεύμονες στο αίμα και τελικά στον εγκέφαλο. Πειραματίστηκαν λοιπόν με ένα είδος τροπικού ψαριού (zebrafish), καθώς το σώμα του είναι διάφανο και είναι πιο εύκολο να μελετηθεί. Παράλληλα, το ανοσοποιητικό του ψαριού μοιάζει αρκετά με αυτό του ανθρώπου.

«Είναι εντυπωσιακό που, σε αντίθεση με τα ποντίκια ή τα κουνέλια, μπορούμε να δούμε το μικροοργανισμό να προκαλεί την ασθένεια στο ζωντανό πειραματόζωο», δηλώνει ο Δρ Τζον Πέρφεκτ, επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ντιουκ. «Μέρα με τη μέρα, εξαπλώνεται και κινείται στο σώμα και αυτό δεν μπορούμε να το δούμε πουθενά αλλού.»

Στο παρακάτω βίντεο ο κρυπτόκοκκος απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και αποτυπώνεται με ακρίβεια το πώς επιδρά στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου του πειραματόζωου (με πράσινο χρώμα). Τα μακροφάγα (με μπλε χρώμα), η βασική γραμμή άμυνας του πειραματόζωου, πασχίζουν να εξουδετερώσουν τη λοίμωξη καθώς εξαπλώνεται στα αιμοφόρα αγγεία.

{youtube}tNOxUjFe4vY{/youtube}

Διαβάστε επίσης:

Δείτε το νευρικό σύστημα να «φωτίζει» (βίντεο)
Απίστευτο βίντεο! Οι γιατροί τον χειρουργούσαν στον κεφάλι και αυτός... τραγουδούσε!
Ο σκύλος-φύλακας των ετοιμοθάνατων (βίντεο)