ΥΓΕΙΑ

Διαβητικοί και σεξ: Ρυθμίστε τον διαβήτη σας για καλή σεξουαλική ζωή

Την προσοχή των διαβητικών ανδρών, για διαρκή έλεγχο της πάθησης τους, προκειμένου να συνεχίσουν να απολαμβάνουν χωρίς προβλήματα την σεξουαλική τους ζωή, εφιστούν οι ανδρολόγοι με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη. 

Διαβητικοί και σεξ: Ρυθμίστε τον διαβήτη σας για καλή σεξουαλική ζωή

Κι αυτό γιατί το 50% των διαβητικών ανδρών παρουσιάζουν προβλήματα στύσης, ενώ όταν ο διαβήτης συνυπάρχει με υπέρταση τότε το 80% των ανδρών έχει πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας.

Το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας αφού αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς όπως και ο σακχαρώδης διαβήτης. Υπολογίζεται μάλιστα μέσα στην επόμενη δεκαετία από 155.000.000 άνδρες το 1995, οι πάσχοντες θα φτάσουν τα 322.000.000 το 2025. Οι περισσότεροι από τους άνδρες αυτούς πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

«Ο διαρκής έλεγχος του σακχαρώδη διαβήτη μειώνει σημαντικά το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας και οι άνδρες συνεχίζουν να απολαμβάνουν κανονικά την σεξουαλική τους ζωή» αναφέρει ο ουρολόγος -ανδρολόγος κ. Κώστας Ρόκκας διευθυντής του Ιατρείου Ουρολογίας Ανδρολογίας στην Αθήνα και προσθέτει.

«Η σωστή ενημέρωση των ανδρών, ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί την πιο κοινή αιτία στυτικής δυσλειτουργίας, βοηθάει στην πρόληψη αλλά και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος».

Αξίζει να τονιστεί, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ότι μέσα σε πέντε χρόνια από την έναρξη του σακχαρώδους διαβήτη το 60% των ασθενών παρουσιάζουν κάποιας μορφής σεξουαλική διαταραχή.

«Με την σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία κάθε άνδρας μπορεί να έχει ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Βασικός θεραπευτικός στόχος είναι η αποσύνδεση του άγχους και του φόβου αποτυχίας από τη σεξουαλική λειτουργία. Το υπερβολικό άγχος παίζει βασικό αιτιοπαθογενετικό ρόλο σε όλες τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες» διευκρινίζει ο κ Ρόκκας.

Οι άνδρες αυτοί συχνά πανικοβάλλονται, αισθάνονται την αρχή του τέλους της σεξουαλικής τους λειτουργίας. Έτσι αρχίζουν να παρατηρούν προσεκτικά τις σεξουαλικές τους αντιδράσεις με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αποκτήσουν στύση. Σε μερικούς άνδρες αυτή η περίοδος συνοδεύεται από θλίψη, ευερεθιστότητα, άρνηση, αισθήματα απόρριψης και αποφυγής. Έχει παρατηρηθεί από πολλές έρευνες ότι υπάρχει συνύπαρξη κατάθλιψης και σακχαρώδη διαβήτη, ιδιαίτερα του τύπου ΙΙ.

Διαταραχές στύσης - Μήνυμα για διαβήτη

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες πάνω από το 28% των ανδρών που έχουν διαταραχές της στύσης είναι ταυτόχρονα και διαβητικοί. Αρκετές φορές οι διαταραχές της στύσης αποτελούν το πρώτο σύμπτωμα με το οποίο εκδηλώνεται η διαβητική νόσος και για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο οι άνδρες να απευθύνονται άμεσα στο γιατρό τους όταν έχουν το πρώτο σύμπτωμα, προκειμένου να υποβληθούν στις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις.

«Οι διαβητικοί ασθενείς, πέρα από το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας, είναι δυνατόν να παρουσιάσουν και προβλήματα που αφορούν τόσο την εκσπερμάτιση (παλίνδρομη εκσπερμάτιση), όσο και την σεξουαλική επιθυμία» τονίζει ο κ Ρόκκας.

Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί ασθενείς οι οποίοι ρυθμίζονται μόνο με δίαιτα παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν στυτική διαταραχή από εκείνους που έχουν ανάγκη είτε από ινσουλίνη, είτε από υπογλυκαιμικά φάρμακα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας στους ασθενείς αυτούς σχετίζεται με την πρόοδο της ηλικίας, με την διάρκεια της νόσου, με την εμφάνιση επιπλοκών από των διαβήτη (π.χ. αμφιβληστροειδοπάθεια) καθώς και με τον έλεγχο των επιπέδου του σακχάρου στο αίμα.

Αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας

Εκτός από τον καλό έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου, η θεραπεία σε περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας σε διαβητικούς ασθενείς έχει διάφορες μορφές. Συγκεκριμένα:

Aγγειογένεση. Δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα γίνεται με κρουστικά κύματα-χωρίς φάρμακα, έχει μόνιμο αποτέλεσμα, είναι ανώδυνη , μη επεμβατική και χωρίς καμία παρενέργεια.

Φάρμακα από το στόμα (σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη, βαρδεναφίλη) αβαναφίλη. Τα φάρμακα αυτά στους διαβητικούς παρουσιάζουν σχετικά μικρότερα ποσοστά επιτυχίας από εκείνα που παρουσιάζουν σε μη διαβητικούς ασθενείς

Ενδοπεϊκές ενέσεις Τοποθέτηση ενδοπεϊκών προθέσεων: Στους διαβητικούς παρουσιάζονται ελαφρώς πιο αυξημένα ποσοστά επιμόλυνσης της πρόθεσης και για αυτό τον λόγο πριν την χειρουργική επέμβαση πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η διαβητική νόσος είναι καλά ελεγχόμενη.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβήτης: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο κατά 35%-40%

Ύπνος & διαβήτης: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Οι τροφές που ρίχνουν φυσικά το ζάχαρο

Ανεβασμένο ζάχαρο: Ποιο αφέψημα βοηθά στην καλύτερη διαχείρισή του