ΥΓΕΙΑ

Ημικρανία: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό

Συγκεκριμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την ημικρανία φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Ημικρανία: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι αποτέλεσμα θρόμβου που προκαλεί απόφραξη σε αιμοφόρο αγγείο, αποκόπτοντας τη φυσιολογική ροή αίματος. Είναι πολύ πιο συχνό από το αιμορραγικό εγκεφαλικό, το οποίο είναι αποτέλεσμα αιμορραγίας στον εγκέφαλο.

bigstock Brain Pain 101590169

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρίας για το Εγκεφαλικό (ASA), τα άτομα που εκδηλώνουν ημικρανία με αύρα, δηλαδή κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ημικρανίας ταλαιπωρούνται από συμπτώματα όπως το μούδιασμα στο πρόσωπο και οι οφθαλμολογικές αλλοιώσεις (λάμψεις, τυφλά σημεία) έχουν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό σε σύγκριση με άτομα που εκδηλώνουν ημικρανία χωρίς αύρα.

Συγκεκριμένα, η ημικρανία με αύρα συσχετίζεται με σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες θρομβοεμβολικού εγκεφαλικού, δηλαδή ισχαιμικού εγκεφαλικού από θρόμβο που σχηματίζεται στην καρδιά, αποσπάται και μεταφέρεται στον εγκέφαλο. Παράλληλα, η ημικρανία με αύρα συσχετίζεται με διπλάσιες πιθανότητες θρομβωτικού εγκεφαλικού, όπου ο θρόμβος σχηματίζεται σε σημείο αιμοφόρου αγγείου που υπάρχει απόφραξη, διακόπτοντας τη φυσιολογική ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.

Οι Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 13.000 ατόμων για διάστημα 25 ετών. Αναλύοντας τα δεδομένα που κατέγραψαν, παρατήρησαν ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο που συνδέεται με την ημικρανία με αύρα πλήττει συχνά άτομα αρκετά νέα σε ηλικία –νεότερα από τα άτομα που συνήθως παθαίνουν εγκεφαλικό.

Ένα εγκεφαλικό σε μικρή ηλικία συνεπάγεται αναπηρίες και απώλεια παραγωγικότητας πολύ νωρίτερα από το σύνηθες. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι γενικότερες συνέπειες του επεισοδίου στους νέους είναι πιο σοβαρές απ’ ό,τι στους ηλικιωμένους.

Διαβάστε επίσης:

Ημικρανία: Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα σε άντρες και γυναίκες

Ημικρανία: 14 παράγοντες που την «ξυπνούν»

Ημικρανία vs. αθροιστική κεφαλαλγία: Δείτε τις διαφορές

Ημικρανία: 13 σημάδια για να την αναγνωρίσετε