ΥΓΕΙΑ

Ένα σημαντικό όφελος της ηλιοθεραπείας για την υγεία των γυναικών

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και ότι δεν πρέπει να κάνετε ποτέ ηλιοθεραπεία χωρίς αντηλιακό.

Ένα σημαντικό όφελος της ηλιοθεραπείας για την υγεία των γυναικών

Ωστόσο, μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να επισημάνει τα οφέλη του ήλιου, τουλάχιστον όσον αφορά την υγεία των γυναικών.

bigstock Woman s Foot With Sun shaped S 83644250

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Internal Medicine, η έκθεση στον ήλιο συσχετίζεται με τη μακροζωία στο γυναικείο πληθυσμό.

Σουηδοί ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα και το Πανεπιστήμιο Λουντ ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 30.000 γυναίκες όλων των ηλικιών, τα οποία κάλυπταν συνολικά διάστημα 20 ετών, ώστε να εξετάσουν βαθύτερα τη σχέση ηλιοθεραπείας και υγείας.

Αν και ο αρχικός στόχος των ερευνητών ήταν να συσχετίσουν τα επίπεδα έκθεσης στον ήλιο με τις διάφορες αιτίες θανάτου, η έρευνά τους υπέδειξε μια αναπάντεχη συσχέτιση όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι γυναίκες που αποφεύγουν τον ήλιο ζουν 0,6-2,1 χρόνια λιγότερα από τις γυναίκες που αγαπούν την ηλιοθεραπεία. Η ηλιοθεραπεία συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και θανάτου από διάφορες αιτίες (πλην του καρκίνου).

«Οι πολύ αυστηροί περιορισμοί όσον αφορά την έκθεση στον ήλιο μπορεί τελικά να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό», δηλώνει χαρακτηριστικά ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Δρ Pelle Lindqvist.

Θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες ώστε να βρεθεί μια σαφής εξήγηση για τη σχέση ηλιοθεραπείας και μακροζωίας. Πιθανοί παράγοντες που θα πρέπει να εξεταστούν είναι η βιταμίνη D (την οποία ο οργανισμός συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο) αλλά και άλλοι μηχανισμοί που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Αν και το κεντρικό μήνυμα της μελέτης είναι ότι δεν πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς τον ήλιο, σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπερβολική έκθεση συνδέεται αποδεδειγμένα με τον καρκίνο του δέρματος.

Διαβάστε επίσης:

Βρείτε τον δείκτη προστασίας αντηλιακού ανάλογα με τον φωτότυπό σας

Πώς θα μαυρίσετε χωρίς να πάθετε εγκαύματα

Ποιες ώρες δεν πρέπει να κάνετε ηλιοθεραπεία