ΥΓΕΙΑ

Χρόνια νεφρική νόσος: Πώς συνδέεται με την υγεία της καρδιάς

H καρδιά και οι νεφροί είναι δύο όργανα που συνεργάζονται στενά μεταξύ τους.

Χρόνια νεφρική νόσος: Πώς συνδέεται με την υγεία της καρδιάς

Οι άνθρωποι που φροντίζουν την υγεία της καρδιάς τους έχουν πολλαπλά οφέλη, καθώς απομακρύνουν τον κίνδυνο να υποστούν βλάβη οι νεφροί τους.

Αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας «Bloomberg» του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins», Δρ Κάσεϊ Ρεντχολζ, μελέτησαν πάνω από 148.000 ενήλικες, 45-64 ετών.

Οι εθελοντές είχαν ενταχθεί σε κατηγορίες ανάλογα με το πόσο πιστά ακολουθούσαν τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την υγεία της καρδιάς.

Οι οδηγίες αυτές περιλαμβάνουν την διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, του σωματικού βάρους, παράλληλα με υγιεινή διατροφή, επαρκή σωματική άσκηση και αποχή από το κάπνισμα.

bigstock Kidneys Anatomy Illustration 72476380

Μετά από ιατρική παρακολούθηση του δείγματος για 22 χρόνια, το ένα τρίτο αυτών που αρχικά δεν πληρούσε κανέναν από τα παραπάνω μέτρα είχε εκδηλώσει χρόνια νεφρική νόσο, συγκριτικά με το 6,5% αυτών που πληρούσαν τουλάχιστον έξι από αυτές τις παραμέτρους.

Το κάπνισμα, το σωματικό λίπος, η σωματική δραστηριότητα, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο σχετίζονταν άμεσα με τον κίνδυνο νεφρικής νόσου, δεν ίσχυε όμως το ίδιο για την χοληστερόλη και την διατροφή.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα άτομα που είναι γενικά υγιή, τηρούν τους κανόνες προστασίας της καρδιακής τους υγείας, ωφελούν και τους νεφρούς τους. Συνεπώς, το όφελος είναι διττό και έχουν κι εμείς ένα επιπλέον εργαλείο για την πρόληψη της νεφρικής νόσου στον γενικό πληθυσμό» υπογραμμίζει ο Δρ Ρεντχολζ.

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.

Διαβάστε επίσης:

Δέκα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με τα νεφρά σας

Έμφραγμα: Οι επιπτώσεις στην καρδιά λόγω καθυστερημένης διάγνωσης

Η βιταμίνη που «γιατρεύει» την καρδιά