ΥΓΕΙΑ

6η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας

Η απώλεια βάρους είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αντιμετωπίζει κανείς προσχηματικά, καθώς συμβάλλει στην καλή υγεία και την ποιότητα ζωής.

6η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας

Η σημερινή μέρα πάντως δίνει μια καλή αφορμή για αποχή από τη δίαιτα, αφού η 6η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας.

Ο ιδιότυπος εορτασμός καθιερώθηκε το 1992, με πρωτοβουλία της Μέρι Έβανς Γιανγκ, επικεφαλής σχετικής εκστρατείας στη Βρετανία και συγγραφέως του βιβλίου «Τα έχεις όλα, χωρίς να κάνεις δίαιτα».

Έχοντας ταλαιπωρηθεί από νευρική ανορεξία, η Έβανς καλεί τους αναγνώστες της να αποτινάξουν τα άγχη που δημιουργούν τα κοινωνικά στερεότυπα περί ομορφιάς και να αποδεχθούν χωρίς σύνδρομα τα κιλά που τους χάρισε η φύση.

Απώτερος στόχος, η κατανόηση των ζημιών που μπορεί να επιφέρει στον οργανισμό μία δίαιτα αδυνατίσματος, αλλά και η εξάλειψη των διακρίσεων κατά όλων όσοι έχουν περιττά κιλά.

Αφορμή για την κινητοποίηση της Έβανς Γιανγκ, πέρα από το προσωπικό της πρόβλημα, ήταν η είδηση αυτοκτονίας μίας 15χρονης έφηβης που δεν μπορούσε να χάσει βάρος. «Do not forget to celebrate No Diet Day», έγραφε στο δελτίο τύπου που απέστειλε στα ΜΜΕ, και από τότε η Ημέρα γιορτάζεται στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Ρωσία, τη Νότιο Αφρική, τη Νέα Ζηλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας συμβολίζεται με μία μπλε κορδέλα, και αποτυπώνει την αντίθεση στη συνεχή εμμονή με την εμφάνιση, αλλά και στις δίαιτες ταχείας απώλειας βάρους.

Διαβάστε επίσης:

Πόσα κιλά θα χάσετε εάν πίνετε δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα

Τροφές που καίνε το λίπος: Μύθος ή αλήθεια;

Τέσσερις τρόποι να υπολογίσετε εάν το βάρος σας είναι φυσιολογικό