ΥΓΕΙΑ

Παιδική παχυσαρκία: Το «λάθος» που κάνουν οι γονείς με το βάρος των παιδιών τους

Η παιδική παχυσαρκία λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας στην Ευρώπη με 1 στα 3 παιδιά να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Παιδική παχυσαρκία: Το «λάθος» που κάνουν οι γονείς με το βάρος των παιδιών τους

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία μελέτησαν πως αντιλαμβάνονταν οι γονείς το βάρος των υπέρβαρων παιδιών τους.

Οι γονείς 2.845 παιδιών 5-6 ετών συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και βαθμολόγησαν το βάρος τους, από πολύ ελαφρύ έως πολύ βαρύ.

Επίσης, μετρήθηκε το ύψος και το βάρος των παιδιών από παιδίατρους, ενώ των αδελφών τους προέκυψε από τις αναφορές των γονέων, που έδωσαν και στοιχεία για την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

Στην τελική ανάλυση συμπεριλήφθησαν 2.203 παιδιά (50,3% αγόρια, κατά μέσο όρο 5,8 ετών με δείκτη μάζας σώμα 16,0).

bigstock Streaky Half Hose 885584

Συνολικά 14,5% των παιδιών ήταν υπέρβαρα και 3,3% παχύσαρκα. Στο 70% των παιδιών, οι γονείς αντιλαμβάνονταν σωστά το βάρος τους. Όμως, υπήρχε και ένα 82% των γονέων που υποεκτιμούσαν το βάρος του υπέρβαρου παιδιού τους.

Επίσης, ήταν πιθανότερο να υποτιμηθεί το βάρος των υπέρβαρων παιδιών όταν επρόκειτο για γονείς και αδέρφια με περιττά κιλά.

Αναφορικά με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, όσο αυξανόταν μειωνόταν η συχνότητα των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών.

Η αντίληψη των γονιών για το βάρος των παιδιών τους αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποφυγή της παχυσαρκίας.

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά των οποίων οι γονείς τα θεωρούν υπέρβαρα τείνουν να είναι φυσιολογικά ή υπέρβαρα, ενώ τα παιδιά που οι γονείς τα θεωρούν λιποβαρή τείνουν να είναι, είτε λιποβαρή, είτε φυσιολογικά.

Διαβάστε επίσης:

Παιδική παχυσαρκία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Παιδική παχυσαρκία: Τι ρόλο παίζει η σύσταση του μητρικού γάλακτος

Γιατί οι ειδικοί επιμένουν να κόψουμε τη ζάχαρη στο μισό