ΥΓΕΙΑ

Ποια ασθένεια απειλεί τις κόρες των υπέρβαρων μπαμπάδων

Τα περιττά κιλά του πατέρα επηρεάζουν τη μελλοντική υγεία της κόρης του, αποκαλύπτει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Ποια ασθένεια απειλεί τις κόρες των υπέρβαρων μπαμπάδων

Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες εστιάζουν στο ρόλο της υγείας του πατέρα ως παράγοντα που επηρεάζει τη μελλοντική υγεία των παιδιών.

Η νέα μελέτη δείχνει συγκεκριμένα ότι εάν ο πατέρας είναι υπέρβαρος αλλά η μητέρα έχει κανονικό βάρος, τότε σε περίπτωση που το ζευγάρι κάνει κόρη το παιδί θα είναι υπέρβαρο στα πρώτα χρόνια της ζωής του και αργότερα θα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

bigstock breast cancer 7059558

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξέτασε το ρόλο του βάρους του πατέρα ως προς το μελλοντικό κίνδυνο καρκίνου για το παιδί.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το υπερβολικό βάρος συνδέεται με μεταβολές στο DNA του σπέρματος, οι οποίες κληρονομούνται στην κόρη και επιδρούν στο ρυθμό ανάπτυξης του ιστού του μαστού.

Η μελέτη των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζταουν διεξήχθη σε ποντίκια εργαστηρίου, ωστόσο οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα ισχύουν και για τους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του μαστού: Γιατί κάποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου