ΥΓΕΙΑ

Πέντε προβλήματα υγείας που φαίνονται στα μαλλιά

Η κατάσταση των μαλλιών σας μπορεί να δώσει κάποιες ενδείξεις για την υγεία σας. Η απώλεια μαλλιών ή η εμφάνιση νέων τριχών σε ένα συγκεκριμένο σημείο, μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό.

Πέντε προβλήματα υγείας που φαίνονται στα μαλλιά

Τα πιθανότερα προβλήματα είναι:

Αυτοάνοσο νόσημα

Σπάνιο μεν, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεάσει τους θύλακες των τριχών. Το αποτέλεσμα είναι η απώλεια μαλλιών σε συγκεκριμένα σημεία (γυροειδής αλωπεκία), η απώλεια όλων των τριχών του κεφαλιού (φάλακρα) ή ακόμη και η απώλεια όλων των τριχών στο κεφάλι αλλά και το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των φρυδιών και των βλεφαρίδων. Η λήψη στεροειδών μπορεί να βοηθήσει στην επανεμφάνιση των τριχών.

Ορμονικά προβλήματα

Η απότομη αύξηση του μήκους των μαλλιών ή η απώλειά τους μπορεί να οφείλεται στα ανδρογόνα, τις ορμόνες που υπάρχουν σε άνδρες και γυναίκες αλλά σε διαφορικές αναλογίες. Τα υψηλά ποσοστά ανδρογόνων στις γυναίκες προκαλούν υπερτρίχωση. Η υπερτρίχωση υποδηλώνει ορμονική διαταραχή όταν συνοδεύεται και από:
-Διαταραχή στην περίοδο
-Τριχόπτωση
-Ακμή
-Αυξημένη περίμετρο κοιλιάς (αυξημένο κοιλιακό λίπος)
-Αυξημένο σωματικό βάρος
-Πολύ γρήγορη εμφάνιση και επιδείνωση της τριχοφυΐας σε γυναίκα που δεν είχε πριν πρόβλημα

bigstock Close up of a brush with lost 23335487

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Αν η υπερτρίχωση συνοδεύεται από προβλήματα στην περίοδο της γυναίκας, είναι πιθανό να πάσχει από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Όγκος

Αν υπερτρίχωση είναι απότομη και συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, είναι πιθανό να υπάρχει κάποιος όγκος, λόγω του οποίου απελευθερώνονται ανδρογόνα, αλλάζοντας τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα. Συνήθως πρόκειται για όγκο στα επινεφρίδια ή τις ωοθήκες.

Ανεπάρκεια σιδήρου / Υποθυρεοειδισμός

Ο κύκλος της τρίχας είναι διαφορετικός σε κάθε άνθρωπο. Κάποιοι έχουν την τάση να χάνουν μαλλιά την άνοιξη και το φθινόπωρο και άλλοι το καλοκαίρι και τον χειμώνα. Μία αισθητή απώλεια μαλλιών όμως μπορεί να αποτελεί ένδειξη έλλειψης σιδήρου ή ότι υπολειτουργεί ο θυρεοειδής σας. Οι χορτοφάγοι και οι γυναίκες με βαριές περιόδους μπορεί να έχουν μεγαλύτερη απώλεια τριχών.

Αν διαπιστώνετε ότι χάνετε τις τρίχες των φρυδιών σας ή παρατηρείτε να δημιουργούνται γραμμές στα νύχια σας, είναι πιθανό να έχετε κάποιο αυτοάνοσο που σχετίζεται με το θυρεοειδή σας. Είναι επίσης πιθανό να παρατηρήσετε απώλεια μαλλιών μετά από μια εγκυμοσύνη
ή τη διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών.

Διαβάστε επίσης:

Δασυτριχισμός στις γυναίκες: Αίτια και αντιμετώπιση

Θυρεοειδής και μαλλιά: Ποια η σχέση μεταξύ των δύο

Το top 10 των λόγων που οδηγούν στην τριχόπτωση