ΥΓΕΙΑ

Πόσο συχνά μπορεί να κάνει μπάνιο ένα παιδί με έκζεμα;

Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι το συχνό μπάνιο μπορεί να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα του παιδιού τους, ιδιαίτερα εάν ο παιδίατρος έχει διαπιστώσει ότι το παιδί έχει έκζεμα.

Πόσο συχνά μπορεί να κάνει μπάνιο ένα παιδί με έκζεμα;

Οι γιατροί παραδοσιακά συστήνουν στους γονείς να μην κάνουν πολύ συχνά μπάνιο το παιδί ώστε να μην ξηραίνεται το δέρμα, όμως τα νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι το μπάνιο δεν επιδεινώνει απαραίτητα το έκζεμα στα παιδιά.

Σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα σχετικά με τις κρίσεις εκζέματος ανάλογα με τη συχνότητα του μπάνιου, αλλεργιολόγοι από το Μέιν των ΗΠΑ ανέλυσαν όλα τα διαθέσιμα ιατρικά δεδομένα που αφορούν στο ζήτημα αυτό.

bigstock Baby Girl Taking Bath With Foa 94461338

Κατέληξαν ότι ένα παιδί με έκζεμα μπορεί να κάνει μπάνιο ακόμη και σε καθημερινή βάση, αρκεί να αποφεύγεται η έκθεση σε μεγάλη ποσότητα σαπουνιού και το μπάνιο να μην διαρκεί πάνω από 10 λεπτά.

Επίσης, μετά το μπάνιο οι γονείς θα πρέπει να σκουπίσουν απαλά το δέρμα του παιδιού –χωρίς να το τρίψουν με την πετσέτα– και να εφαρμόσουν αρκετή ποσότητα ενυδατικής κρέμας ώστε να «κλειδώσει» η υγρασία και το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο.

Το μπάνιο βοηθά να απομακρυνθούν από την επιδερμίδα ρύποι, ερεθιστικοί παράγοντες και αλλεργιογόνα, οπότε το καθημερινό μπάνιο μπορεί να αποδειχθεί βοηθητικό για ένα παιδί με έκζεμα. Επίσης, η καλή ενυδάτωση μετά το μπάνιο μπορεί αποτρέψει την ξηρότητα, τις πληγές στο δέρμα και πιθανές λοιμώξεις, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Annals of Allergy, Asthma and Immunology, σύμφωνα με το BBC.

Βέβαια, οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να παρατηρήσουν εάν το συχνό μπάνιο επιδεινώνει την κατάσταση του δέρματος του παιδιού, προσαρμόζοντας τη συχνότητα του μπάνιου αναλόγως.

Έξτρα tips

- Το χλιαρό νερό ανακουφίζει περισσότερο την επιδερμίδα από το ζεστό,

- Το σαπούνι θα πρέπει να έχει ισορροπημένο pH και να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες,

- Οι γονείς δεν πρέπει να τρίβουν με δύναμη το δέρμα του παιδιού κατά τη διάρκεια του μπάνιου,

- Η ενυδατική που θα χρησιμοποιηθεί μετά το μπάνιο πρέπει να είναι ενδεδειγμένη για επιδερμίδες επιρρεπείς στο έκζεμα.

Διαβάστε επίσης:

Παιδικό έκζεμα: Τι λάθος κάνετε με το πλύσιμο των παιδιών