ΥΓΕΙΑ

Γρίπη ή κρυολόγημα;

Θαπρέπει να γνωρίζετε ότι, κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης (έξαρση τηςδραστηριότητας μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου), κυκλοφορούνκαι άλλοι ιοί, οι οποίοι παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με αυτά της γρίπης. Σε αυτούςπεριλαμβάνονται οι ρινοϊοί, που είναι η κύρια αιτία του κοινού κρυολογήματος
Γρίπη ή κρυολόγημα;

Θαπρέπει να γνωρίζετε ότι, κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης (έξαρση τηςδραστηριότητας μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου), κυκλοφορούνκαι άλλοι ιοί, οι οποίοι παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με αυτά της γρίπης.

Σε αυτούςπεριλαμβάνονται οι ρινοϊοί, που είναι η κύρια αιτία του κοινού κρυολογήματος,και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, που αποτελεί την πιο συχνή αιτία σοβαρήςνόσου του αναπνευστικού στα παιδιά και μία από τις κύριες αιτίες βαριάς νόσησηςή και θανάτου σε ηλικιωμένα άτομα.

Άλλοιιοί, που μπορούν επίσης να προκαλέσουν κλινική εικόνα παρόμοια με εκείνη τηςγρίπης, είναι οι αδενοϊοί και οι ιοί της παραγρίπης.

Πώς ξεχωρίζουμετην γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;

Οιδιαφορές της γρίπης και του κρυολογήματος, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έγκεινται στους διαφορετικούς ιούςαπό τους οποίους προκαλούνται.

Τασυμπτώματα του κρυολογήματος είναι συνήθως πιο ελαφρά, περιορίζονται στοανώτερο αναπνευστικό, όπως καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος και διαρκούνλιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές.

Στοναντίποδα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, που καμιά φορά μπορεί ναείναι θανατηφόρες για κάποια άτομα, όπως π.χ. σε όσους πάσχουν από χρόνιανοσήματα.

Υπενθυμίζουμε,ωστόσο, ότι σε πολλές περιπτώσεις ένα σοβαρό κρυολόγημα και μια μέτριας μορφήςγρίπη μπορεί να εμφανίζονται με την ίδια περίπου κλινική εικόνα.