ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Εξοικονόμηση 200 εκατ.ευρώ από την πρόληψη

Τρεις χιλιάδες περίπουακρωτηριασμοί διαβητικών ασθενών πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην χώρα μας,γεγονός που σημαίνει μεγάλο κοινωνικό αλλά και οικονομικό κόστος για το σύστημα υγείας.

 

Διαβήτης: Εξοικονόμηση 200 εκατ.ευρώ από την πρόληψη

Τρεις χιλιάδες περίπουακρωτηριασμοί διαβητικών ασθενών πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην χώρα μας,γεγονός που σημαίνει μεγάλο κοινωνικό αλλά και οικονομικό κόστος για το σύστημα υγείας.

Εναςακρωτηριασμός, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας κοστίζει30.000 – 60.000 δολάρια, άρα στην Ελλάδα οι ακρωτηριασμοί κοστίζουν 30 – 180εκατομμύρια κάθε χρόνο. Το κόστος που πληρώνει το κοινωνικό σύνολο αυξάνεται κατά 70% για τα επόμενα χρόνιαγιατί το άτομο θέλει βοήθεια από τρίτο πρόσωπο και διάφορες άλλες κοινωνικέςπαροχές (π.χ. σύνταξη).

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότιο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μείζον θέμα δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα κοινωνικό καιοικονομικό θέμα. Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει η πρόληψη η οποία σε βάθοςπενταετίας για το ΕΣΥ της Ελλάδας εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει στα 200 εκατ. ευρώ.

Το 2030 σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμάταιότι θα υπάρχουν 552εκατομμύρια άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτησε όλον τον κόσμο ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα 337 εκατομμύριαδιαβητικοί).

Η πιο «φοβερή» επιπλοκή των διαβητικών ασθενών είναι τοΔιαβητικό Πόδι. Δηλαδή έλκος, πληγή ή γάγγραινα στα κάτω άκρα που οδηγεί σεακρωτηριασμό. Παγκόσμια, οι ακρωτηριασμοί διαβητικών αυξάνουν με ανησυχητικόρυθμό. Υπολογίζεται ότι κάθε 20 δευτερόλεπτα κάποιο άτομο διαβητικό στον κόσμοακρωτηριάζεται… Παλαιότερα λέγαμε ότι κάθε 30 δευτερόλεπτασυμβαίνει κάποιος ακρωτηριασμός σε πόδι διαβητικού. Αύξηση λοιπόν κατά 50% τωνακρωτηριασμών (σε 3 χρόνια).

Οιγνώμες των ειδικών είναι ότι αν δεν προσεχθεί η κατάσταση στο Διαβητικό Πόδι,κανένα σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει το οικονομικό βάρος.

Άτομαπου είναι σε αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού είναι όσοι διαβητικοί έχουν πληγέςστα πόδια ή γάγγραινα. Περίπου 50.000 άτομα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότιυπάρχουν στις δύο αυτές κατηγορίες. Το κόστος της φροντίδας των ατόμων αυτώνείναι περίπου 6.200€/έτος. Άρα το συνολικό ετήσιο κόστος της φροντίδας τουδιαβητικού ποδιού πριν τον ακρωτηριασμό ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ηπρόληψη μπορεί να γλυτώσει πολλά πόδια από ακρωτηριασμό. Υπολογίζεται ότι μεκατάλληλη πρόληψη σε εθνικό επίπεδο μπορεί να μειωθούν οιακρωτηριασμοί κατά 80%. Εκτός από την μείωση των ακρωτηριασμών και τοοικονομικό όφελος σε επίπεδο 5ετίας είναι τεράστιο και υπολογίζεται ότι ηδαπάνη της πολιτείας μπορεί να μειωθείκατά 200 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετατο κόστος πρόληψης είναι αφάνταστα χαμηλό. Στον Καναδά υπολόγισαν πως κοστίζει(κυρίως ο χρόνος απασχόλησης του ιατρικού προσωπικού) μόνο 29 δολάρια για τονετήσιο έλεγχο.

Χώρεςπου οργάνωσαν ομάδες επιστημόνων στα Νοσοκομεία που ασχολούνται με την πάθησητου Διαβητικού Ποδιού έχουν να δείξουν αξιοζήλευτα αποτελέσματα στις μειώσειςακρωτηριασμών (50 – 60%).

Γιατους διαβητικούς ασθενείς απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ελέγχουν τα πόδια κάθεμέρα για την ύπαρξη πληγής ή αλλαγής χρώματος, να μην περπατάνε ξυπόλυτοι, νααποφεύγουν γενικά τους τραυματισμούς κ.λ.π. έτσι σώζονται τα πόδια.

Διαβάστε ακόμη:


Γιαδιαβητη

http://www.onmed.gr/SearchResults/?search=%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF%84%CE%B7

γιαπαγκοσμια ημερα διαβητη

http://www.onmed.gr/SearchResults/?search=%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1+%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1+%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF%84%CE%B7