ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε παράσιτα στο έντερό σας

Τα παράσιτα στο γαστρεντερικό σύστημα είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο από ό, τι νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε παράσιτα στο έντερό σας

Ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων δηλητηρίασης και στομαχικών διαταραχών από αμφίβολης ποιότητας τροφές που καταναλώνουμε σε ταβέρνες και εστιατόρια, τα οποία δεν τηρούν τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής.

Πολλές φορές αυτές οι στομαχικές διαταραχές κρύβουν μια πιο σοβαρή κατάσταση, όπως παράσιτα στο γαστρεντερικό σύστημα.

Τα παράσιτα είναι οργανισμοί που ζουν και τρέφονται από έναν άλλο οργανισμό. Τα εντερικά παράσιτα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί, συνήθως σκουλήκια, που τρέφονται από τις τροφές που καταναλώνετε.

Μερικά παραδείγματα από παράσιτα είναι οι ασκαρίδες, η ταινία, τα αγκυλόστομα και πολλά άλλα. Επειδή τα παράσιτα μπορεί να έχουν πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, μπορούν να προκαλέσουν ένα πολύ ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας.

Μερικά καταναλώνουν τις τροφές στο στομάχι σας, αφήνοντάς σας πεινασμένους μετά από κάθε γεύμα και μπορεί να σας κάνουν να πάρετε κιλά. Άλλα τρέφονται από τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια, προκαλώντας αναιμία. Μερικά γεννούν αυγά που μπορεί να προκαλέσουν κνησμό (φαγούρα), ερεθισμούς και αϋπνία.

parasita

Πώς κολλάμε παράσιτα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κολλήσετε ένα παράσιτο. Πρώτον, τα παράσιτα μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω μολυσμένων τροφών και νερού. Το κρέας που δεν είναι καλά μαγειρεμένο είναι ένας συχνός τρόπος που κολλάμε παράσιτα, καθώς και το μολυσμένο νερό από λίμνες ή ρυάκια. Επίσης τα ακάθαρτα ή μολυσμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν επίσης να φιλοξενούν παράσιτα.

Μόλις ένα άτομο έχει μολυνθεί με κάποιο παράσιτο, είναι πολύ εύκολο να το μεταδώσει σε άλλον. Εάν για παράδειγμα έχετε ένα παράσιτο και δεν πλένετε τακτικά τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας, μπορείτε εύκολα να περάσετε μικροσκοπικά αυγά από το παράσιτο σε οτιδήποτε αγγίξετε, όπως το χερούλι της πόρτας, την αλατιέρα, το τηλέφωνο, ή κάποιο άλλο άτομο. Είναι επίσης πολύ εύκολο να κολλήσετε ένα παράσιτο κατά το χειρισμό των ζώων. Επίσης, τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι ένας άλλος τρόπος που επικίνδυνα παράσιτα μπορούν να εισέλθουν στο γαστρεντερικό σας σύστημα. Αν έχετε καταναλώσει μολυσμένο νερό κατά τη διάρκεια κάποιου ταξιδιού σας, μπορεί να έχετε αποκτήσει ένα παράσιτο και να μην το ξέρετε.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε παράσιτο στο γαστρεντερικό σας σύστημα

- Έχετε μια ανεξήγητη δυσκοιλιότητα, διάρροια ή / και αέρια.

- Έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό και είχατε επεισόδιο διάρροιας όσο ήσασταν εκεί.

- Πάθατε σε κάποια στιγμή στο παρελθόν τροφική δηλητηρίαση και από εκείνη τη στιγμή και μετά η πέψη σας δεν είναι η ίδια (έχετε προβλήματα πέψης).

- Έχετε πρόβλημα να αποκοιμηθείτε, ή ξυπνάτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

- Έχετε ερεθισμούς στο δέρμα ή ανεξήγητα εξανθήματα, κνίδωση (φαγούρα), ή έκζεμα.

- Τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας.

- Έχετε πόνο στους μυς ή στις αρθρώσεις.

- Αισθάνεστε αυξημένη κούραση, εξάντληση, ή και κατάθλιψη.

- Δεν αισθάνεστε ικανοποιημένοι/πλήρεις μετά τα γεύματά σας και νιώθετε πως πεινάτε ακόμα.

- Έχετε διαγνωσθεί με σιδηροπενική αναιμία.

Συνήθως τα παράσιτα προκαλούν δυσκοιλιότητα, αλλά μερικά παράσιτα είναι ικανά να αλλάξουν την ισορροπία των υγρών στο έντερο και να προκαλέσουν διάρροια. Προβλήματα ύπνου, ερεθισμοί του δέρματος, αλλαγές στη διάθεση, και πόνος των μυών μπορεί να προκαλούνται από τις τοξίνες που απελευθερώνει το παράσιτο στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτές οι τοξίνες προκαλούν συχνά στρες, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, το να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας ή να τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας, μπορεί να είναι σημάδια ότι το σώμα σας έχει αυξημένο στρες ακόμα και ενώ ξεκουράζεστε. Όταν αυτές οι τοξίνες αλληλεπιδρούν με νευροδιαβιβαστές ή κύτταρα του αίματος, μπορούν να προκαλέσουν μεταπτώσεις της διάθεσης ή ερεθισμό του δέρματος.

Διαβάστε επίσης:

Οξύουροι: Τα παράσιτα που προκαλούν φαγούρα στα παιδιά & πώς αντιμετωπίζονται

Τα 10 παράσιτα που μπορεί να ζουν μέσα σας! (βίντεο)