ΥΓΕΙΑ

Οισοφάγος Barrett: Διάγνωση με μικροσκοπικό χάπι-σφουγγάρι (βίντεο)

Το Cytosponge είναι μια μικροσκοπική κάψουλα-σφουγγάρι και πρόκειται να αντικαταστήσει την παραδοσιακή ενδοσκοπική εξέταση που εφαρμόζεται για τη διάγνωση του οισοφάγου Barrett (Barrett's oesophagus), μια προκαρκινική αλλοίωση που μπορεί μελλοντικά να εξελιχθεί σε καρκίνο.

Οισοφάγος Barrett: Διάγνωση με μικροσκοπικό χάπι-σφουγγάρι (βίντεο)

Δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και η πρώτη δοκιμή χρηματοδοτήθηκε από τον ερευνητικό οργανισμό Cancer Research UK.

Η διαδικασία είναι απλή: Ο εξεταζόμενος καταπίνει μια κάψουλα δεμένη με ένα λεπτό σχοινάκι. Πέντε λεπτά αργότερα, το περίβλημα της κάψουλας έχει διαλυθεί και το σφουγγαράκι που υπάρχει στο εσωτερικό της συλλέγει κύτταρα από τον οισοφάγο. Ο ιατρός τραβά το σχοινάκι και το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο προς ανάλυση.

cytosponge

Η εξέταση είναι ελάχιστα επεμβατική και δεν προκαλεί δυσφορία στον εξεταζόμενο. Η σχετική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα, έδειξε ότι το Cytosponge είναι εξαιρετικά ασφαλές αλλά και αξιόπιστο για τη διάγνωση του οισοφάγου Barrett.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, ένας στους δέκα ασθενείς με οισοφάγο Barrett θα εκδηλώσει στο μέλλον καρκίνο του οισοφάγου.

cyto2

Η εξέταση με το Cytosponge κοστίζει μόλις 25 λίρες, σε σύγκριση με τις 600 περίπου λίρες που απαιτούνται για την παραδοσιακή ενδοσκόπηση και την επακόλουθη βιοψία.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής πρόκειται να παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (NCRI), το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας στο Λίβερπουλ.