ΥΓΕΙΑ

Μηνιγγίτιδα: Ποιους προσβάλλει και πώς θα προστατευτείτε

Η μηνιγγίτιδα είναι φλεγμονή των μηνίγγων του εγκεφάλου και μπορεί να προκληθεί τόσο από μικρόβια όσο και από ιούς, να είναι δηλαδή είτε ιογενής, είτε μικροβιακή.

Μηνιγγίτιδα: Ποιους προσβάλλει και πώς θα προστατευτείτε

Η ιογενής, που είναι και η συχνότερη, είναι ηπιότερη και προκαλείται από εντεροϊούς και τους ιούς της ανεμοβλογιάς, της ιλαράς ή της παρωτίτιδας.

Η μικροβιακή είναι λιγότερο συχνή αλλά είναι πιο σοβαρή και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση με αντιβιοτικά. Τα πιο συνηθισμένα μικρόβια είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος της ινφλουένζας τύπου Β. Ο τρόπος για να διαπιστωθεί αν η μηνιγγίτιδα είναι ιογενής ή μικροβιακή (τα συμπτώματα μοιάζουν) είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις.

Αν δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης εργαστηριακής εξέτασης και υπάρχουν κλινικά συμπτώματα μηνιγγίτιδας, τότε πρέπει να αρχίσει αμέσως η χορήγηση αντιβιοτικών και μετά να πάει ο ασθενής στο νοσοκομείο αν χρειάζεται.

Συμπτώματα

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να εμφανιστεί με ξαφνικό πυρετό, πονοκέφαλο και δυσκαμψία αυχένα. Μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετοι, φωτοφοβία, σύγχυση. Τυπικά συμπτώματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες ή ακόμα και λίγες ημέρες από την έκθεση (συνήθως μετά από 3-7 ημέρες). Τα βρέφη μπορεί να φαίνονται λιγότερο δραστήρια και να παρουσιάζουν μειωμένη λήψη τροφής.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα παρουσιάζεται με ηπιότερα συνήθως συμπτώματα. Στα βρέφη τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ευερεθιστότητα, ανορεξία, λήθαργο, ενώ στους ενήλικες προστίθενται συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, έντονη κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία. Τα συμπτώματα στην ιογενή μηνιγγίτιδα συνήθως διαρκούν 7-10 ημέρες.

Εμβολιασμός

Το εμβόλιο που γίνεται στα νήπια μαζικά αφορά τον αιμόφιλο της ομάδας Β που προκαλεί μηνιγγίτιδα αποκλειστικά σχεδόν σε παιδιά μέχρι τεσσάρων ετών. Δεν προστατεύει όμως από άλλα μικρόβια και οι γονείς δεν πρέπει να θεωρούν ότι το παιδί είναι προστατευμένο και να αγνοήσουν τυχόν συμπτώματα.

Το μοναδικό εμβόλιο που παρέχει προστασία από την οροομάδα Β του μηνιγγιτιδόκοκκου και ενδείκνυται για όλες τις ηλικιακές ομάδες, είναι το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β (Bexsero), η κάλυψη του οποίου όμως δεν έχει εγκριθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία στη χώρα μας.

Ο συγκεκριμένος τύπος μηνιγγίτιδας είναι θανατηφόρος. Το εμβόλιο κυκλοφόρησε στα ελληνικά φαρμακεία τον Μάρτιο του 2014, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Το αγκάθι ήταν ότι η εθνική επιτροπή εμβολιασμών δεν είχε συνεδριάσει επί ενάμιση χρόνο, καθώς είχε λήξει η θητεία της. Τελικά η συνεδρίαση έγινε αλλά το εμβόλιο έμεινε εκτός.

Επίσης το κόστος του εμβολίου είναι αρκετά υψηλό. Η μία δόση ανέρχεται στα 115,75 ευρώ και συνήθως απαιτούνται δύο δόσεις για τα παιδιά και τέσσερις για τα βρέφη.

Σύμφωνα πάντως με τους λοιμωξιολόγους, η κάλυψη του καινούριου εμβολίου επιβάλλεται, καθώς θωρακίζει τα παιδιά από μία νόσο με θνητότητα 10%-15%.

Διαβάστε επίσης:

Μηνιγγίτιδα Β: Εκτός εθνικού προγράμματος το μοναδικό εμβόλιο

Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα που πρέπει πάντα να προσέχετε