ΥΓΕΙΑ

Τραχηλίτιδα: Πού οφείλεται και πώς θα απαλλαγείτε

Η τραχηλίτιδα είναι η οξεία ή χρόνια φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας. Οι οξείες τραχηλίτιδες σπάνια οφείλονται σε άμεση φλεγμονή του τραχήλου και συχνότερα αποτελούν επέκταση φλεγμονών του κόλπου, της ουρήθρας ή της ουροδόχου κύστης.

Τραχηλίτιδα: Πού οφείλεται και πώς θα απαλλαγείτε

Υπολογίζεται ότι το 50% των γυναικών θα προσβληθεί κάποια στιγμή από τραχηλίτιδα.

Πού οφείλεται

-Σε μεγάλο ποσοστό η τραχηλίτιδα, ειδικά στις γυναίκες νεαρής ηλικίας, μπορεί να οφείλεται σε χρόνιο ερεθισμό του τραχήλου της μήτρας από τη σεξουαλική επαφή.

-Η λέπτυνση του τραχήλου της μήτρας, που οφείλεται σε ατροφία λόγω εμμηνόπαυσης, ενδέχεται να δημιουργήσει προδιάθεση για ανάπτυξη φλεγμονής.

-Ο τοκετός, η έκτρωση, η διαστολή του τραχήλου της μήτρας ή ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή.

-Διάφορα μικρόβια είναι υπαίτια για τη πρόκληση τραχηλίτιδας, όπως γονόκοκκος, χλαμύδια, Candida, τριχομονάδες.

-Οι ιoί είναι επίσης πιθανόν να προκαλέσουν τραχηλίτιδα. Ο ιός του απλού έρπητα και ο ιός των κονδυλωμάτων μπορεί να ευθύνονται για την ανάπτυξη φλεγμονής στον τράχηλο.

-Στις χρόνιες τραχηλίτιδες μικροοργανισμοί από αυτούς που θεωρούνται μη ειδικού τύπου, π.χ., ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή.

-Άλλοι πιθανοί παράγοντες είναι: το σπιράλ, η κακή υγιεινή της περιοχής των γεννητικών οργάνων, αλλά και η έλλειψη βιταμινών.

Συμπτώματα

-Βλεννώδεις εκκρίσεις από το έξω τραχηλικό στόμιο.
-Μικρή αιμορραγία μετά από επαφή.
-Πόνος χαμηλά στην κοιλιά που αντανακλά στη μέση.
-Η τραχηλίτιδα που οφείλεται σε γονόκοκκο (γονορροϊκής αιτιολογίας) ενδέχεται να συνοδεύεται από ουρηθρίτιδα και να έχει ως επακόλουθο συχνουρία, δυσουρία κ.λπ.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της τραχηλίτιδας εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, τη βαρύτητα της φλεγμονής, από τη συνύπαρξη άλλης φλεγμονής και από την επιθυμία της για τεκνοποίηση.

Σε περίπτωση οξείας τραχηλίτιδας η θεραπεία θα πρέπει να στοχεύει στην καταπολέμηση του συγκεκριμένου μικροοργανισμού. Για το λόγο αυτό συνιστάται η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού.

Σε περίπτωση χρόνιας τραχηλίτιδας η θεραπεία της μπορεί να είναι συντηρητική ή επεμβατική. Η χρόνια τραχηλίτιδα θα πρέπει να θεραπεύεται ακόμα και αν είναι ασυμπτωματική.

Διαβάστε επίσης:

Σαλπιγγίτιδα: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Ενδομητρίωση: Τα πάντα για λαπαροσκόπηση, γονιμότητα και εγκυμοσύνη