ΥΓΕΙΑ

Αποβολή και νέα εγκυμοσύνη: Πόσος χρόνος πρέπει να μεσολαβήσει;

Η αποβολή είναι μια τραυματική εμπειρία, που βιώνει μία στις τέσσερις γυναίκες. Συνήθως πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα χωρίς να επηρεάσει μια μελλοντική κύηση.

Αποβολή και νέα εγκυμοσύνη: Πόσος χρόνος πρέπει να μεσολαβήσει;

Όταν, όμως, μια γυναίκα αποβάλλει τρεις ή περισσότερες φορές, τότε πρόκειται για τη λεγόμενη «καθ’ έξιν αποβολή» και πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια για να μπορέσει να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, μια γυναίκα που κάνει αποβολή, μπορεί να προσπαθήσει αμέσως να ξαναμείνει έγκυος.

Μέχρι τώρα οι γυναικολόγοι σύστηναν στις γυναίκες που είχαν αποβολή να περιμένουν τουλάχιστον τρεις μήνες προτού ξαναμείνουν έγκυοι, σύμφωνα όμως με τη νέα μελέτη, κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ενρίκε Σίστερμαν των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γυναικολογίας και μαιευτικής "Obstetrics & Gynecology", σύμφωνα με τους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης, μελέτησαν περίπου 1.000 κυήσεις, οι οποίες κατέληξαν σε αποβολή έως την 20ή εβδομάδα.

bigstock Pregnant Woman Belly Pregnanc 79871317

Οι γιατροί παρακολούθησαν τις γυναίκες επί έξι κύκλους περιόδου μετά την αποβολή ή εωσότου μια γυναίκα έμεινε ξανά έγκυος. Από όσες άρχισαν να προσπαθούν αμέσως για να «πιάσουν» παιδί ξανά, πάνω από τις μισές (53,2%) γέννησαν τελικά με επιτυχία, έναντι ποσοστού μόνο 36,1% μεταξύ όσων γυναικών περίμεναν πάνω από τρεις μήνες για να προσπαθήσουν και πάλι.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών κύησης για τις γυναίκες που δεν περιμένουν να περάσει το τρίμηνο μετά την αποβολή.

«Κάθε γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος, πρέπει να είναι συναισθηματικά έτοιμη. Αν αυτό συμβαίνει και δεν υπάρχουν άλλες επιπλοκές, τότε δεν υπάρχει κανένας βιολογικός λόγος για να περιμένει», δήλωσε ο Σίστερμαν.

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί να προβλεφθεί η αποβολή στην εγκυμοσύνη;

Παλίνδρομη κύηση: Τι είναι, πού οφείλεται, ποιες γυναίκες κινδυνεύουν