ΥΓΕΙΑ

Η πολιτική για τον καρκίνο στην Ελλάδα έχει μείνει στο 2011, ωστόσο υπάρχουν ευτυχώς νέα φάρμακα

Με στόχο το σχεδιασμό ολοκληρωμένων παρεμβάσεων με βάση αξιόπιστα στοιχεία και δεδομένα, ώστε να υποστηριχθούν αποτελεσματικότερα οι ασθενείς με καρκίνο, πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Συνέδριο “Cancer Policy & Economics” χθες στο Divani Caravel.

Η πολιτική για τον καρκίνο στην Ελλάδα έχει μείνει στο 2011, ωστόσο υπάρχουν ευτυχώς νέα φάρμακα

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Health Daily και τη Boussias Communications.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου συζητήθηκαν οι καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις, η σχέση κόστους-οφέλους για το σύστημα υγείας και τους ασθενείς καθώς και η πραγματική πρόσβαση των ασθενών σε αυτές στην Ελλάδα της κρίσης.

Το Συνέδριο άνοιξε με την ομιλία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος και τόνισε ότι στην Ελλάδα της κρίσης το έργο των Ελλήνων Ογκολόγων ανταγωνίζεται, παρά τις αντιξοότητες, αυτό των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Η διόγκωση του κράτους και η έλλειψη του πραγματικά απαραίτητου προσωπικού, δυσχεραίνει την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες τους. «Οι βασικές λύσεις στο θέμα του καρκίνου, είναι η ανανέωση δυναμικού που ασχολείται με το management της υγείας και η μείωση του κόστους σε ζωές και αντίκτυπο στο σύστημα υγείας είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση» δήλωσε ο κ. Φιλόπουλος.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης ανέφερε ότι «Οι συνέπειες της προσφυγικής κρίσης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, μάς οδηγεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού στις υπηρεσίες υγείας». Μεγαλώνουν οι ανισότητες στην πρόσβαση και η ανασφάλεια των πολιτών. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επενδύουν σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης και σε κοινωνικά προγράμματα υπέρ των ασθενών. Το 50% των καρκίνων θεραπεύεται μέσω της επένδυσης σε Έρευνα & Ανάπτυξη σε καινοτόμες θεραπείες. «Η Πολιτεία είναι και σήμερα απούσα και από αυτό το Συνέδριο. Τα τελευταία μέτρα του Υπουργείου Υγείας υποσκάπτουν την πρόσβαση των ασθενών, γιατί στοχεύουν για άλλη μια φορά το φάρμακο, ενώ αντιπροσωπεύει στο συνολικό κόστος υγείας μόνο το 20% των συνολικών δαπανών» ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.

Οι βασικές προτάσεις του Προέδρου του ΣΦΕΕ είναι μεταξύ άλλων:
• Η ορθολογική διαχείριση πόρων και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
• Η ενίσχυση της κλινικής έρευνας. «Κάθε κλινική μελέτη φέρνει άμεσα στην οικονομία 250.000 € και έμμεσα στο ΑΕΠ 500.000 €» είπε ο κ. Αποστολίδης.
• Οργανωμένη καταγραφή των αναγκών μέσω εφαρμογής των ογκολογικών μητρώων ασθενών.

Στη συνέχεια ο Παθολόγος- Ογκολόγος του Νοσοκομείου «Υγεία» κ. Πάρις Κοσμίδης δήλωσε ότι ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη. Σε κάθε χώρα διαφοροποιείται η στρατηγική αντιμετώπισης, για λόγους οικονομίας. «Το 2020 ο καρκίνος θα φτάσει τα επίπεδα επιδημίας πλησιάζοντας τις 15 εκ. περιπτώσεις» ανέφερε ο κ. Κοσμίδης. Από τη άλλη πλευρά, σύμφωνα με στοιχεία της EUROPCARE μειώνονται οι θάνατοι χάρη στις νέες θεραπείες και το έργο των γιατρών.
Τι ανεβάζει το κόστος; Tα φάρμακα και ο πληθυσμός που γερνάει. Ευτυχώς όμως, αν και αυξάνεται το κόστος, η έρευνα προοδεύει και τα νέα φάρμακα είναι πιο στοχευμένα και πιο αποτελεσματικά.
«Μία σημαντική λύση στη μείωση του κόστους είναι και η χρήση βιο-ομοειδών φαρμάκων» τόνισε ο κ. Κοσμίδης.

Ο Παθολόγος-Ογκολόγος-Λοιμωξιολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής ΓΝ Χανίων, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) κ. Ιωάννης-Ισίδωρος Βαρθαλίτης τόνισε ότι «Με βάση τον Υγειονομικό χάρτη για τις ογκολογικές υπηρεσίες υγείας, προκύπτει ότι οι υπηρεσίες είναι κατακερματισμένες και άνισα κατανεμημένες στους νομούς της χώρας. Υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων και ο χάρτης δεν είναι επικαιροποιημένος, γι’ αυτό και καταφεύγουμε σε στατιστική αναγωγή των στοιχείων άλλων χωρών».

Ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παρουσίασε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ογκολογικούς ασθενείς και παρατηρήθηκε ότι αυξήθηκε η οικονομική δυσχέρεια αυτών των ασθενών. Πολλοί από αυτούς λαμβάνουν μέχρι και 5 φάρμακα τη μέρα, γι’ αυτό μειώνεται η συμμόρφωσή τους στη θεραπεία, αλλά ευτυχώς πάνω από τους μισούς ασθενείς επισκέπτεται το γιατρό τους τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Περίπου το 40% των ασθενών έχουν δυσκολία πρόσβασης στο γιατροί τους στο πρώτο ραντεβού, λόγω μεγάλης αναμονής στα ιατρεία των νοσοκομείων, και εκεί υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης της έναρξης της θεραπείας τους. «Πάνω από 50% των ασθενών πάσχουν από κατάθλιψη, γι’ αυτό πρέπει να καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους» ανέφερε ο κ. Σουλιώτης. Πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των ασθενών. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 27,1% των ασθενών εξακολουθούν και καπνίζουν» τόνισε ο κ. Σουλιώτης.

bigstock Couple Visiting Doctor In Offi 9687848

Ο Παθολόγος-Ογκολόγος, Δ/ντης Γ Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Metropolitan κ. Βασίλειος Μπαρμπούνης τόνισε ότι «Περισσότερα φάρμακα, λιγότεροι θάνατοι» Για παράδειγμα σύμφωνα με στοιχεία, η μείωση κατά 1% της θνησιμότητας από καρκίνο στις ΗΠΑ εξοικονομεί πάνω από 500 εκ. δολάρια. Η καινοτομία των νέων θεραπειών αύξησε σημαντικά την επιβίωση των ασθενών. «Τα καινοτόμα φάρμακα μπορεί να είναι ακριβότερα, αλλά μακροπρόθεσμα επιφέρουν εξοικονόμηση στα συστήματα υγείας» είπε ο κ. Μπαρμπούνης.

Η κυρία Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών δήλωσε ότι «Το κεντρικό πρόσωπο στο σύστημα υγείας πρέπει να είναι ο ασθενής» Όμως ο ογκολογικός ασθενής δεν αντιμετωπίζεται σωστά όταν λόγω του καρκίνου πολλοί ασθενείς χάνουν τις δουλειές τους και πέφτουν σε οικονομική ανέχεια. Οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού πληρώνουν πλέον το 60% του κόστους θεραπείας τους, όταν πριν 3 χρόνια είχαν 100% κάλυψη και δεν πλήρωναν τίποτα.
«Στο όνομα του περιορισμού της σπατάλης, περάσαμε στην εποχή του παραμελημένου ασθενή, που κοστίζει πολλαπλάσια στο σύστημα υγείας» είπε η Πρόεδρος του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.».

Το «ΚΕΦΙ» στηρίζει ασθενείς και οικογένειες, σε όλες τις φάσεις ακόμα και αυτούς του τελικού σταδίου και αγωνίζεται η Πολιτεία να ενισχύσει τις δομές της, όπως είναι ειδικοί ξενώνες σε συνδυασμό με την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη.

bigstock Breast Cancer 97629782

Ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου, Head of Oncology Greece-Cyprus-Malta, Pfizer Hellas σημείωσε ότι ξεπερνάνε τα 200 δις $ ετησίως τα κόστη του καρκίνου παγκοσμίως. «Η επένδυση στη φαρμακευτική καινοτομία είναι πολύ ριψοκίνδυνη, όταν ένα πολύ μικρό ποσοστό των φαρμάκων που ανακαλύπτονται, βγαίνουν τελικά στη αγορά» ανέφερε ο κ. Χατζηνικολάου. Η σύγχρονη τάση είναι η εξατομικευμένη θεραπεία, γιατί ο κάθε ασθενής αποτελεί διαφορετική περίπτωση.
«Τα ασφυκτικά οικονομικά μέτρα όπως η οριζόντια περικοπή τιμών, επιβραδύνουν την καινοτομία και μειώνουν τις πηγές χρηματοδότησης για τις μελλοντικές θεραπείες» είπε ο κ. Χατζηνικολάου.

Ο κ. Δημήτρης Κρικέλης, Ογκολόγος, Medical Advisor, Novartis αναφέρθηκε σε μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σε ογκολογικούς ασθενείς και παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο Οικονομικών Υγείας ISPOR, και παρατήρησαν ότι το κόστος θεραπείας μειώνεται με τη χρήση καινοτόμων σκευασμάτων.

Ο κ. Αναστάσιος Σκρουμπέλος Health Policy & Health Economics Manager Roche Hellas δήλωσε ότι «H εξέταση για την πρόληψη καρκίνου μαστού ακολουθεί διάφορα στάδια, όπως αυτοεξέταση μαστού, μαστογραφία, υπέρηχο, μαγνητική και τεστ ΠΑΠ και γενικό check up», βάσει συγκεκριμένης έρευνας σε γυναίκες. Η πρώτη ειδικότητα που επισκέπτονται οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού είναι ο γυναικολόγος, αλλά αυτός που παραπέμπει σε βιοψία είναι ο χειρουργός μαστού. Το 40% της βιοψίας γίνεται σε Δημόσια νοσοκομεία και 39% σε Ιδιωτικά. «Από τις ασθενείς με καρκίνο μαστού έκαναν ακτινοθεραπεία το 68% και το 50% λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη, ενώ οι υπόλοιπες δεν έλαβαν λόγω κόστους» ανέφερε ο κ. Σκρουμπέλος. Σαφώς το σύστημα πάσχει και οδηγεί τις γυναίκες σε ελλιπή αντιμετώπιση του καρκίνου τους.

Ο κ. Θάνος Κοσμίδης, Συν-Ιδρυτής της Πλατφόρμας Care-Across σημείωσε ότι «Ο καρκίνος είναι συνυφασμένος με το θάνατο, γι’ αυτό ήταν σημαντικό να αποτυπώσουμε τις πραγματικές πεποιθήσεις των ασθενών και των συγγενών τους».
Η έρευνα έτρεξε διαδικτυακά από την ηλεκτρονική πλατφόρμα Care-Across.
Η ελλιπής ενημέρωση σε θέματα όπως οι κλινικές μελέτες αναδείχθηκε μεταξύ άλλων από τη συγκεκριμένη έρευνα.
«Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη ενημέρωση πάνω σε θέματα της νόσου» ανέφερε ο κ. Κοσμίδης. Οι καμπάνιες ενημέρωσης και το διαδίκτυο μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Στη συνέχεια ο κ Όθων Ηλιόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής, Director Cancer Genetics Laboratory, Πανεπιστήμιο Harvard μίλησε για μεθόδους που προλαμβάνουν την εμφάνιση καρκίνου. «Η Ασπιρίνη, η ολική κολεκτομή και η χρήση ταμοξιφαίνης είναι κάποια από τα μέτρα πρόληψης εμφάνισης, διαφόρων τύπων καρκίνου» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.
Η γενετική βοηθά να αναγνωριστούν οι νέες υποκατηγορίες των καρκίνων, έτσι ώστε να προχωρήσει η έρευνα σε εξατομικευμένες θεραπείες. Μπορούν να αναπτυχθούν νέα πρωτόκολλα φαρμακευτικής πρόληψης ανά μετάλλαξη και έτσι θα αλλάξει ο χάρτης των κληρονομικών καρκίνων. «Νέες διαδικασίες και χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για την ανάγνωση της βιοχημικής πληροφορίας είναι σημαντικές για την αναγνώριση των μεταλλάξεων», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Ο κ. Γεώργιος Παυλάκης Head of Human Retrovirus Section, Center for Cancer Research National Cancer Institute, USA είπε ότι «Ζούμε την εποχή της τελικής επίθεσης κατά του καρκίνου».
Η γενετική μάς βοήθησε να ανακαλύψουμε τους τύπους και την αιτιολογία του καρκίνου. Το ανοσολογικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου, με τη χρήση εμβολίων (π.χ. εμβόλιο Ηπατίτιδας Β κατά των ηπατικών καρκίνων) και ειδικών ανοσοθεραπειών (π.χ. η ιντερλευκίνη 2 που οδήγησε σε καταστολή και «ριζική θεραπεία» αρκετών ασθενών με μελάνωμα). Κάποιες ουσίες προκαλούν καταστολή ή ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού («γκάζι-φρένο») κατά περίπτωση, για την επίθεση κατά λοιμώξεων, αλλά και καρκινικών κυττάρων. «Στοχευμένα εμβόλια μαζί με συνδυαστικές θεραπείες με νέα φάρμακα, θα προσφέρουν νέες ευκαιρίες για ριζική θεραπεία του καρκίνου. Το «τσουνάμι» των συνδυαστικών θεραπειών είναι εδώ!» τόνισε ο κ. Παυλάκης.
«Υπάρχουν προβλήματα στις κλινικές δοκιμές. Το σύστημα υπολειτουργεί και πρέπει να γίνει περισσότερο γρήγορο και ευέλικτο στην έγκριση και υλοποίηση των κλινικών μελετών» ανέφερε ο κ. Παυλάκης. Οι πραγματικές θεραπείες που κάνουν τη διαφορά πρέπει να αποζημιώνονται, για να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής. «Απαιτείται ορθολογική αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας, με λιγότερο κόστος, περισσότερη ανάπτυξη που θα βοηθήσουν ασθενείς και οικονομία» επεσήμανε ο κ. Παυλάκης.
«Η ιντερλευκίνη-15 είναι το νεότερο φάρμακο υπό δοκιμή σε παγκόσμια πρώτη εμφάνιση, στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Αυξάνει την παραγωγή λευκοκυττάρων που επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. Σε πειραματική φάση, ήδη δείχνει εντυπωσιακά αποτελέσματα ενάντια σε όλους τους όγκους» ανέφερε ο κ. Παυλάκης.

Ο κ. Στέργιος Ζαχαρούλης Consultant Paediatric Oncologist, Royal Marsden NHS Foundation Trust, London UK μίλησε για τον παιδικό καρκίνο όπου αν και σπάνιος εμφανίζει μια ήπια αύξηση, με συχνότερη τη λευχαιμία. Και στα παιδιά εφαρμόζεται η εξατομικευμένη θεραπεία. Για παράδειγμα με τη σύγχρονη τεχνολογία ανακαλύφθηκαν διαφορετικοί τύποι μυελοβλαστώματος και να απομονωθούν οι υπότυποι των γονιδίων που ευθύνονται για το μυελοβλάστωμα. Ο κάθε όγκος απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση μέσω στοχευμένης θεραπείας, όπως οι SHH αναστολείς.
«Σήμερα οι όγκοι στον εγκέφαλο που εμφανίζουν τα παιδιά, τείνουν να ξεπεράσουν τις λευχαιμίες και απαιτούνται διαφορετικές θεραπευτικές στρατηγικές» σημείωσε ο κ. Ζαχαρούλης.
Η συσχέτιση με το τι συμβαίνει στα ποντίκια, σε σχέση με τους ασθενείς αγγίζει το 80%. Ο ασθενής έρχεται με όγκο, χειρουργείται, γίνεται πλήρης μοριακός έλεγχος, για να καταλήξουμε στην κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία για τους «μικρούς μας ήρωες» κατέληξε ο κ. Ζαχαρούλης.

Η κυρία Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα Παθολόγος-Ογκολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη Ογκολογικής Κλινικής «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» τόνισε ότι «Σε 10 χρόνια ο καρκίνος θα είναι μια διαφορετική νόσος. Στην Ελλάδα αναμένονται νέες μοριακές εξετάσεις-κλειδιά για στοχευμένες θεραπείες, που όμως δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία».

Θεραπευτικά πρωτόκολλα, consensus βιοδεικτών σε συσχέτιση με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι μέσα στις προτεραιότητες της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ). Η αλλαγή των κανονιστικών πλαισίων και των διαδικασιών, θα βοηθήσουν τη μείωση της γραφειοκρατίας που μαστίζει το σημερινό σύστημα υγείας και ταλαιπωρεί τους ογκολογικούς ασθενείς. «Όλοι οι ασθενείς δικαιούνται ισότιμη πρόσβαση στις θεραπείες τους» τόνισε η κ. Σαριδάκη-Zώρα»

Ο κ. Γιώργος Ασημακόπουλος, Χειρουργός Μαστολόγος, ΓΓ Ελληνικού Κολλεγίου Μαστολογίας μίλησε για τη σειρά των εξετάσεων στον καρκίνο του μαστού που πρέπει να έχει την ακόλουθη αλληλουχία: ψηλάφηση, υπερηχογράφημα, μαστογραφία, ψηφιακή μαστογραφία και μαγνητική απεικόνιση και ιδανικά πρέπει να μην ξεπερνάς τα στάδια και να ξεκινάς από τις τελευταίες εξετάσεις.

«Οι υψηλού ρίσκου ασθενείς για εμφάνιση καρκίνου μαστού είναι οι γυναίκες: με πρώιμη εμμηνόπαυση, με πρώτη κύηση μετά τα 30, ή καθόλου κύηση, με υψηλό σωματικό βάρος, αυτές που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και που κάνουν πολλές προσπάθειες για εξωσωματική γονιμοποίηση» ανέφερε ο κ. Ασημακόπουλος. Η μαστογραφία πρέπει να ξεκινά μετά τα 35, να πραγματοποιείται κάθε χρόνο μετά τα 40 και να γίνεται 5-12 μέρες μετά την περίοδο. «Μέσα στα τραγελαφικά του συστήματος είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μέρος της μαστογραφίας για τον κάθε μαστό...ξεχωριστά!» τόνισε ο κ. Ασημακόπουλος.
Το Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας συνεργάζεται και με τους Συλλόγους Ασθενών για να αφουγκράζεται καλύτερα τα προβλήματα των γυναικών.

Η κυρία Διονυσία Σακελλαρίου, Μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου «Το Κύτταρο» σημείωσε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Το Κύτταρο» είναι σύλλογος ανήλικων ασθενών με καρκίνο που αποθεραπεύτηκαν. Εκπαιδεύσεις οικογενειών παιδιών και εφήβων με παιδικό καρκίνο είναι οι βασικές δράσεις του Συλλόγου. Με τη βοήθεια υλικών επικοινωνίας όπως κόμικς ενημερώνονται τα παιδιά από ειδικό προσωπικό.

Η κυρία Ελένη Βασιλάτου-Κοσμίδη, Παιδίατρος-Αιματολόγος-Ογκολόγος, Δ/ντρια Ογκολογικής Κλινικής Παίδων και Εφήβων «ΜΗΤΕΡΑ» μίλησε για την ομάδα «νι.κα.» όπου ασχολείται με τους επιζήσαντες ασθενείς, νέους άνω των 18 ετών με τη συνδρομή εξωτερικού ιατρείου παρακολούθησης. Πολλοί ασθενείς αποθεραπεύονται πλήρως και απλά παρακολουθούνται για την πορεία τους. «Στο εξωτερικό έχει προχωρήσει η καταγραφή διαταραχών όπως η ωτοτοξικότητα και η καρδιοτοξικότητα, που πλήττει κάποιους ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δομές και η ομάδα «νι.κα.» προσπαθεί σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε η κ. Κοσμίδη.

Η κυρία Ιωάννα Ρούμπου, Head of Patient & Public Affairs, Novartis Hellas δήλωσε ότι «Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα μητρώα ασθενών με καρκίνο είναι βασικά εργαλεία εξορθολογισμού της δαπάνης υγείας». Υπάρχει μια πίεση προς τα πάνω της δαπάνης λόγω των νέων ακριβότερων θεραπειών και του γηράσκοντα πληθυσμού. Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα μητρώα ασθενών οδηγούν σε δείκτες προστιθέμενης αξίας των απαραίτητων αποτελεσματικών θεραπειών για τους ασθενείς.
«Όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες μαζί με την Πολιτεία πρέπει να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και να εξετάζουν δεδομένα Real World Evidence, που βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία. Ένα νέο φάρμακο δεν είναι υποχρεωτικά και καινοτόμο» υπογράμμισε η κ. Ρούμπου.
Η συγκεκριμένη τεκμηρίωση δεν βασίζεται στις κλινικές δοκιμές, αλλά πάνω στην πραγματική κλινική πρακτική και πάνω εκεί αξιολογείται και το κόστος των θεραπειών για να αποφασιστεί και η αντίστοιχη αποζημίωση.

Ο κ. Γιώργος Πισσάκας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) τόνισε ότι «ένας στους τρεις μας, θα έρθει αντιμέτωπος με τον καρκίνο». Η ακτινοθεραπεία είναι μία θεραπεία πιο ασφαλής, προστατεύει τους ιστούς και πραγματοποιείται με μεγάλη ακρίβεια. Η έγκαιρη διάγνωση είναι δύσκολή όταν οι ασθενείς περιφέρονται από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο.
«Η πολιτική για τον καρκίνο έχει μείνει ακόμα στον 2011. Έκτοτε καμία εξέλιξη. Πάνω από 5.000 ασθενείς έχουν ανάγκη κάθε χρόνο για ακτινοθεραπείες. Τα μηχανήματα δεν επαρκούν και οι αναμονές μεγαλώνουν, οπότε οι ασθενείς δυστυχώς δεν βρίσκουν λύση» επεσήμανε ο κ. Πισσάκας.
Η λύση είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία. Ενώ το κράτος από το 2012 έχει προβεί στην αγορά μόλις ενός (!) Γραμμικού Επιταχυντή (Γ.Ε.), το ίδρυμα Νιάρχου θα δωρίσει 7 Γ.Ε. με μια βασική προϋπόθεση: να προσληφθεί ένας μικρός αριθμός ακτινοθεραπευτών για τους λειτουργήσουν.
«Άραγε τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα θα επαρκούν για προσλήψεις νέων ακτινοθεραπευτών;» διερωτήθηκε ο κ. Πισσάκας.

Ο κ. Αθανάσιος Δημόπουλος Δ/ντής Κλινικής Ακτινοπεραπευτικής-Ογκολογίας, Νοσοκομείο Metropolitan μίλησε για νέες τεχνικές ακτινοθεραπείας όπου είναι διαθέσιμες όπως το IMRT, με γρήγορη λειτουργία μόλις 1-2 λεπτών. Η SRS (στερεοτακτική ακτινοχειρουργική ενδοκαρανιακή) έχει ακρίβεια 2 χιλιοστών. Στους γυναικολογικούς καρκίνους επιτυγχάνεται μείωση των όγκων με απεικονιστική καθοδήγηση με ακτινοθεραπεία σε μικρές επιφάνειες και με μεγάλη ακρίβεια.
Γενικά, με τη ακτινοχειρουργική επιτυγχάνεται γρήγορη θεραπεία, μισής ώρας, και αποφεύγονται οι επιπλοκές της συμβατικής χειρουργικής» ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.

bigstock sick little boy in a hospital 85486769

Ο κ. Απόστολος Πουρτσίδης Παιδίατρος-Αιματολόγος-Ογκολόγος, Δ/ντής ΕΣΥ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) επεσήμανε ότι «Κάθε μέρα πεθαίνουν 20 παιδιά από καρκίνο σε όλο τον κόσμο».
Το 85% των παιδιών θεραπεύονται και 300.000-500.000 ασθενείς έχουν επιβιώσει στην Ευρώπη από παιδικό καρκίνο. Με τις νέες θεραπείες θα αυξηθούν τα ποσοστά ίασης σε Αιματολογία και Ογκολογία.

Στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί οι λευχαιμίες κατά 1% τα τελευταία 4 χρόνια. «Τα παιδιά δικαιούνται πλήρους παιδιατρικής φροντίδας για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Η υποστελέχωση σε γιατρούς, εξειδικευμένους νοσηλευτές και εργαστηριακούς οδηγεί σε δυσμενέστερη έκβαση των ασθενών» τόνισε ο κ. Πορτσίδης.
«Ειδικές ομάδες και οργανισμοί αγωνίζονται για το καλύτερο μέλλον των παιδιών με καρκίνο» κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΕΠΑΟ.

Διαβάστε ακόμη:

Ο παραμελημένος ασθενής κοστίζει πολλαπλάσια στο σύστημα: Συνέδριο για τον καρκίνο & τις πολιτικές του

Το στρες βοηθά τον καρκίνο να εξαπλωθεί ταχύτερα

Δύο νέες έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της ασπιρίνης ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Βρέθηκε η «Αχίλλειος πτέρνα» του καρκίνου

Νέοι δρόμοι στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού χάρη σε νεαρό Έλληνα ερευνητή