ΥΓΕΙΑ

Νόσος του Crohn: Πώς επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία

Η νόσος του Crohn, μια αυτοάνοση φλεγμονώδης πάθηση του εντέρου, συνδέεται με αρνητικές συνέπειες για την εγκεφαλική λειτουργία, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση UEG Journal. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Δρ Ντάνιελ βαν Λάγκενμπεργκ, από το Πανεπιστήμιο Μονάς της Αυστραλίας, τα νέα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία ότι η νόσος του Crohn έχει πολυσυστηματικές επιπτώσεις και δεν επηρεάζει μόνο το γαστρεντερικό σύστημα.

Νόσος του Crohn: Πώς επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία

Τα άτομα που πάσχουν από νόσο του Crohn, διαπίστωσαν οι ερευνητές, παρουσιάζουν βραδύτερη γνωστική απόκριση σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί με την εν λόγω πάθηση. Η καθυστέρηση εκτιμάται στο 10% σε σύγκριση με τα υγιή άτομα και φάνηκε να συμβαδίζει με συμπτώματα ενεργής φλεγμονής, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στην κοιλιακή χώρα και του αισθήματος κόπωσης.

bigstock Bowels And Stomach Abstract Sc 131120819

Τα νέα ευρήματα πιθανώς εξηγούν τα συχνά παράπονα των ασθενών με νόσο του Crohn για έλλειψη συγκέντρωσης, πνευματική σύγχυση και κενά μνήμης. Στην ομάδα των ασθενών παρατηρήθηκε εντονότερη εκδήλωση κατάθλιψης και χειρότερη ποιότητα ύπνου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (υγιή άτομα).

«Τα ευρήματα φαίνεται να συνάδουν με πειράματα που έχουν καταδείξει ότι η φλεγμονή του εντέρου οδηγεί σε αυξορρύθμιση (αύξηση στον αριθμό των υποδοχέων στην επιφάνεια κυττάρων, καθιστώντας τα κύτταρα πιο ευαίσθητα σε ορμονικές ή άλλες επιδράσεις) της φλεγμονώδους δραστηριότητας στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να εξηγήσει τη βραδύτερη απόκριση που παρατηρήθηκε στη μελέτη» αναφέρει ο Λάγκενμπεργκ.

Διαβάστε επίσης:

Νόσος Crohn vs. Ελκώδης Κολίτιδα: Ποιες είναι οι διαφορές

Νόσος του Crohn: Ποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να την εμφανίσουν

Νόσος του Crohn: Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή