ΥΓΕΙΑ

Τέσσερις σπάνιοι τύποι πονοκεφάλου που αγνοείτε, αλλά μπορεί να σας αφορούν

Έχετε ακούσει για τον πονοκέφαλο τάσης, τον πονοκέφαλο που σχετίζεται με προβλήματα στα μάτια, αυτόν που αφορά τη διακοπή της καφεΐνης ή τα ποτά που ήπιατε το προηγούμενο βράδυ και βέβαια τις ημικρανίες.

Τέσσερις σπάνιοι τύποι πονοκεφάλου που αγνοείτε, αλλά μπορεί να σας αφορούν

Υπάρχουν δεκάδες είδη πονοκεφάλων και κάποια είναι αρκετά σπάνια.

Γι’ αυτό και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάθε τύπος πονοκεφάλου είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, που απαιτεί το πλήρες ιστορικό του ασθενούς για να εντοπιστεί.

Όσο περισσότερα χαρακτηριστικά δώσει κάποιος για την κεφαλαλγία του, τόσο πιο αξιόπιστη μπορεί να είναι η διάγνωση, άρα και η αντιμετώπισή της.

Δείτε τέσσερα άγνωστα στους περισσότερους είδη πονοκεφάλων:

Πονοκέφαλος λόγω υπερβολικής προσπάθειας

Αυτός ο πονοκέφαλος συμβαίνει λίγα λεπτά μετά από έντονη σωματική προσπάθεια, όπως η γυμναστική, το σεξ, ένα δυνατό φτάρνισμα, το έντονο γέλιο ή η προσπάθεια αφόδευσης.

Η πίεση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στον εγκέφαλο αυξάνεται απότομα, με αποτέλεσμα να προκαλείται πονοκέφαλος, ο οποίος τις περισσότερες φορές υποχωρεί σε λίγα λεπτά.

Σπανιότερα ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα των αιμοφόρων αγγείων. Αν είναι πολύ έντονος μετά από παρόμοιες δραστηριότητες, επισκεφτείτε ένα γιατρό.

Πονοκέφαλος λόγω υπέρτασης

Πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι τους έχει... ανέβει η πίεση λόγω του έντονου πονοκέφαλου που αισθάνονται. Η υψηλή αρτηριακή πίεση περιορίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και έτσι προκαλείται πονοκέφαλος. Αυτός ο τύπος πονοκέφαλου είναι συνήθως χειρότερος το πρωί και υποχωρεί στη διάρκεια της ημέρας. Είναι λοιπόν σημαντικό να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση και να τη διατηρείτε σε φυσιολογικές τιμές.

bigstock 122038940

Λόγω γιγαντοκυτταρικής αρτηρίτιδας

Η γιγαντοκυτταρική (κροταφική ή κρανιακή) αρτηρίτιδα είναι μια σοβαρή πάθηση που προσβάλλει τις κροταφικές αρτηρίες και οδηγεί σε τύφλωση περίπου το 1/3 των ασθενών. Είναι άγνωστης αιτιολογίας και συνήθως προσβάλλει όσους είναι πάνω από 50 ετών.

Το βασικό της σύμπτωμα είναι οι έντονοι πονοκέφαλοι, ενώ οι πάσχοντες μπορεί επίσης να διαμαρτύρονται για πόνους γύρω από αυτιά κατά τη μάσηση.

Η έγκαιρη διάγνωσή της είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου ο ασθενής να λάβει την κατάλληλη θεραπεία που θα αποτρέψει την τύφλωση και θα αντιμετωπίσει τους πόνους.

Νευραλγία τριδύμου

Η νευραλγία τριδύμου είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στο πρόσωπο. Το τρίδυμο νεύρο αποτελείται από νευρικές ίνες τόσο κινητικού τύπου για την κίνηση μυών όσο και αισθητικού τύπου, μεταφέροντας ερεθίσματα από την περιοχή του προσώπου στον εγκέφαλο.

Το κυρίαρχο σύμπτωμα της νευραλγίας τριδύμου είναι ο πόνος στο πρόσωπο. Ο πόνος είναι ξαφνικός, οξύς με έναρξη χωρίς προειδοποίηση. Αυτές οι ξαφνικές ριπές πόνου περιγράφονται ακόμα και σαν κεραυνοί. Ο πόνος μπορεί να ξεκινήσει ξαφνικά, να δυναμώσει σε ένταση και να σταματήσει, αλλά και να επανέλθει για λίγο μέχρι να σταματήσει οριστικά.

Πολλές φορές μπορεί να προκαλείται από διάφορα ερεθίσματα, όπως το φως ή αγγίγματα στο πρόσωπο αλλά και από καθημερινές δραστηριότητες όπως το ξύρισμα, το πλύσιμο των δοντιών, το μάσημα και η κατάποση. Πολλές φορές μπορεί να διακόψει και τον ύπνο, ξυπνώντας τους πάσχοντες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα επεισόδια πόνου μπορούν να παρουσιαστούν πολλές φορές την ημέρα. Τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στα επεισόδια αυτά μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και μήνες ή χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ο ασθενής δεν έχει καθόλου συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης:

Ημικρανία: 6 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

Πονοκέφαλος: Πότε κρύβει ανεύρυσμα, μηνιγγίτιδα ή αιμάτωμα

Τεστ με γράφημα: Τι φταίει τελικά για τον πονοκέφαλο;