ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης μετά το επεισόδιο

Σφόδρα πιθανό είναι να εκδηλώσουν κατάθλιψη οι ασθενείς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry.

Εγκεφαλικό: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης μετά το επεισόδιο

Ερευνητές από τη Δανία ανέλυσαν στοιχεία για 157.243 ανθρώπους που είχαν πάθει εγκεφαλικό και  160.236 υγιή άτομα προκειμένου να εκτιμήσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης μετά από το επεισόδιο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, κατά το πρώτο τρίμηνο μετά από το εγκεφαλικό οι ασθενείς αντιμετωπίζουν περίπου οκταπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σύγκριση άτομα που δεν έχουν υποστεί αντίστοιχο επεισόδιο.

bigstock Senior Adult 122930792

Από τους 157 243 ασθενείς που έπαθαν εγκεφαλικό, 34.346 (ποσοστό 25,4%) διαγνώστηκαν με κατάθλιψη σε βάθος διετίας μετά το επεισόδιο, με τις μισές και πλέον διαγνώσεις (17.690) να προκύπτουν κατά το πρώτο τρίμηνο μετά το εγκεφαλικό. Από την ομάδα των 145.499 υγιών ατόμων, 11.330 (ποσοστό 7,8%) διαγνώστηκαν με κατάθλιψη σε διάστημα δύο ετών από την έναρξη της μελέτης, με λιγότερο από ένα στα τέσσερα περιστατικά (2.449) να καταγράφεται κατά το πρώτο τρίμηνο της μελέτης.

«Φαίνεται πως κάποια ανισορροπία στον εγκέφαλο, που προκαλείται από το εγκεφαλικό, μπορεί να κάνει τους ασθενείς αυτούς πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη» δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Μερέτε Όσλερ, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο παθαίνουν εγκεφαλικό στον κόσμο. Ο κίνδυνος κατάθλιψης –με ή χωρίς εγκεφαλικό– αυξάνεται με την ηλικία και είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, σε όσους ζουν μόνοι τους, σε όσους έχουν χαμηλότερη μόρφωση, στους διαβητικούς και σε όσους έχουν ιστορικό ψυχικών παθήσεων.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η κατάθλιψη σχετίζεται με σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους που έπαθαν εγκεφαλικό θα εκδηλώσουν ηπιότερη ή σοβαρότερη κατάθλιψη, κάτι που επιδρά αρνητικά στην ανάρρωσή τους. Η διάγνωση της κατάθλιψης στους ασθενείς μετά από εγκεφαλικό δεν είναι πάντα εύκολη, επειδή έχουν προβλήματα ομιλίας και μνήμης.

Διαβάστε επίσης:

Μικροεγκεφαλικό: Ποια είναι τα 4 βασικά συμπτώματα

Ποιες διαταραχές του ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο κατά 90%