ΥΓΕΙΑ

Αθηροσκλήρωση: Τι την προκαλεί, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Δύο στους τρεις Έλληνες ηλικίας άνω των 40 ετών παρουσιάζουν αθηρωματικές αλλοιώσεις, οι οποίες οδηγούν στην ανάπτυξη καρδιοπαθειών.

Αθηροσκλήρωση: Τι την προκαλεί, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Μάλιστα οι βλάβες αυτές δεν προκαλούν συμπτώματα στις περισσότερες (67%) των περιπτώσεων, καθιστώντας μεγαλύτερο τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο.

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου που προκαλούν τη δημιουργία αθηρωματικών αλλοιώσεων είναι:

-Η καθιστική ζωή

-H πλούσια σε λίπη διατροφή

-Η υψηλή χοληστερίνη

υπέρταση

-Tο κάπνισμα

-To άγχος

Ο βαθμός στένωσης των στεφανιαίων αρτηριών δεν σχετίζεται με την επιβίωση του αρρώστου. Οι στενωτικές βλάβες άνω του 70% είναι πιο ασφαλείς για τον ασθενή από ό,τι οι βλάβες κάτω του 70% της διαμέτρου της στεφανιαίας αρτηρίας.

Έτσι, οι ασθενείς που χειρουργούνται για στενωτικές βλάβες άνω του 70% της διαμέτρου της στεφανιαίας αρτηρίας είναι αυτοί που κινδυνεύουν λιγότερο σε σχέση με τα 2/3 του συνόλου των ασθενών που έχουν βλάβη μικρότερη του 70% της διαμέτρου της στεφανιαίας αρτηρίας.

bigstock Heart Attack Pain In The Huma 95779373

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου είναι τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερος στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, ελαττώνεται στα άτομα που ασκούνται συστηματικά, και αυξάνεται όταν αγύμναστα άτομα υποβάλλονται σε έντονη άσκηση. Το συχνότερο αίτιο αιφνίδιου θανάτου είναι η στεφανιαία νόσος.

Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε περιοδικό ιατρικό έλεγχο, τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν από την έναρξη των αθλητικών υποχρεώσεων. Η εξέταση αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Στηθάγχη ή έμφραγμα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για να τα ξεχωρίσετε

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πού οφείλεται και πώς θα την προλάβετε

Στεφανιαία νόσος: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν