ΥΓΕΙΑ

Ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Ο ρόλος του σωματικού βάρους

Η ακράτεια ούρων είναι μία κοινή κατάσταση που ταλαιπωρεί περίπου το 25% των γυναικών.

Ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Ο ρόλος του σωματικού βάρους

Οι περισσότερες γυναίκες αποφεύγουν όμως να μοιραστούν το πρόβλημα και να αναζητήσουν λύση, είτε από αμηχανία είτε επειδή πιστεύουν ότι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από την απώλεια βάρους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο κατέγραψαν τα ουρολογικά αποτελέσματα 338 υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών με 10 ή περισσότερα επεισόδια ακράτειας ανά εβδομάδα που με τυχαία επιλογή συμμετείχαν είτε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους ή σε επιμορφωτική παρέμβαση (ομάδα ελέγχου) για έξι μήνες.

bigstock 149709377

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχασαν το 8,0% του βάρους τους, σημαντικά περισσότερο από το 1,6% της ομάδας ελέγχου.

Στους έξι μήνες, η ομάδα παρέμβασης είχε παρουσιάσει 47% μείωση των επεισοδίων ακράτειας συγκριτικά με το 28% της ομάδας ελέγχου. Η ακράτεια λόγω στρες αλλά όχι και τα επεισόδια ακράτειας λόγω έπειξης είχε μειωθεί σε μεγαλύτερη έκταση στην ομάδα παρέμβασης.

Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, σημαντικά περισσότερες ασθενείς της ομάδας παρέμβασης είχαν κλινικά σχετική μείωση τουλάχιστον κατά 70% της συχνότητας των συνολικών επεισοδίων ακράτειας, των επεισοδίων ακράτειας λόγω στρες και των επεισοδίων ακράτειας συνέπεια έπειξης.

Διαβάστε επίσης:

Ακράτεια ούρων: Πόσοι τύποι υπάρχουν και τι μπορείτε να κάνετε

Πού οφείλεται η διαρροή ούρων και τσούξιμο κατά την ούρηση (γράφημα)

Πώς θα περιορίσετε την μερική ακράτεια ούρων