ΥΓΕΙΑ

Ανδρική γονιμότητα: Οι 4 διατροφικοί εχθροί

Η υπογονιμότητα αποτελεί σήμερα μια παθολογική κατάσταση. Είναι σημαντικό ο άντρας και η γυναίκα να παρακολουθούν την ικανότητά τους να πετύχουν μία εγκυμοσύνη αλλά και να λάβουν μέτρα, για να βελτιώσουν αυτήν την ικανότητα και τις πιθανότητές τους για σύλληψη.

Ανδρική γονιμότητα: Οι 4 διατροφικοί εχθροί

Η μέχρι σήμερα έρευνα έχει δείξει ξεκάθαρα ότι παράγοντες που αφορούν στον άντρα εμπλέκονται σε τουλάχιστον 40% όλων των προβλημάτων σύλληψης, ενώ ένας συνδυασμός παραγόντων που αφορούν και στους δύο συντρόφους εξηγούν ακόμη ένα 20% των προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι που θέλει να πετύχει σύλληψη.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανδρική γονιμότητα: Όταν είναι σωστή και ισορροπημένη, βοηθά και αυξάνει τη γονιμότητα, ενώ αν είναι ανεπαρκής και λανθασμένη, δημιουργεί προβλήματα στην τεκνοποίηση.

bigstock Sperm 90836390

Οι άνδρες που θέλουν να διατηρήσουν την αναπαραγωγική ικανότητά τους πρέπει να αποφεύγουν:

Το αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, αλλά και τη σεξουαλική ικανότητα λόγω της παραγωγής ακεταλδεϋδης, μιας ουσίας που είναι ιδιαίτερα τοξική για το σπέρμα. Το οινόπνευμα διεγείρει επίσης την μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστρογόνο. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στους άντρες μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να γίνεται με μέτρο (1-2 ποτήρια ανά εβδομάδα), ενώ το κόκκινο κρασί φαίνεται να υπερέχει κυρίως λόγω αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει.

Τα λιπαρά τρόφιμα

Τα πολύ λιπαρά τρόφιμα και ειδικά τα trans λιπαρά οξέα περιέχουν πολλές θερμίδες και συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους σε διάφορα τμήματα του σώματος, μεταξύ των οποίων και η περιοχή των όρχεων, γεγονός που αποδυναμώνει τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι οι παχύσαρκοι άντρες έχουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, γεγονός που επιδρά αρνητικά στη λειτουργικότητα του σπέρματος.

Κόκκινο κρέας, τηγανητά, επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα συντηρητικά και χημικά που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα είναι πιθανόν αθροιστικά να επιδρούν αρνητικά στη γονιμότητα. Επίσης, η εκτεταμένη χρήση σόγιας σε φαγητά τύπου fast food είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, κυρίως λόγω των ισοφλαβονών (φυτοοιστρογόνα) που περιέχονται σε αυτή.

Καφεΐνη

Ένα έως δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση καφέ (κυρίως φίλτρου) κάνει το σπέρμα ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό. Αντίθετα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης στον οργανισμό αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος. Το αντίδοτο των ελευθέρων ριζών είναι τα αντιοξειδωτικά συστατικά των τροφίμων. Μια καλή εναλλακτική πρόταση είναι η αντικατάσταση του καφέ με τσάι και συγκεκριμένα πράσινο τσάι, το οποίο περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών.

Διαβάστε επίσης:

Η ουσία που ενισχύει την ανδρική γονιμότητα – Πού θα τη βρείτε