ΥΓΕΙΑ

Μάτια: Τι δείχνουν για την υγεία της καρδιάς

Μπορούν τα προβλήματα της καρδιάς να φανούν στα μάτια; Σε κάποιους ανθρώπους ναι, λένε οι ειδικοί.

Μάτια: Τι δείχνουν για την υγεία της καρδιάς

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία υπερυψωμένων κίτρινων κηλίδων στο δέρμα γύρω από τα βλέφαρα – μια κατάσταση γνωστή ως ξανθέλασμα.

Αν και τα ξανθελάσματα προσβάλλουν άτομα κάθε ηλικίας, είναι πιο συχνά από τη μέση ηλικία και μετά.

Ολλανδική μελέτη διερεύνησε κατά πόσον αυτές οι κίτρινες κηλίδες σχετίζονται με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο, στην οποία εμπλέκεται η αυξημένη χοληστερόλη. Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 13.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 30 ετών.

bigstock Xanthelasma Colorful Word With 137287043

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι παρουσίασαν ξανθελάσματα είχαν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή να πεθάνουν από καρδιοπάθεια, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία και η αυξημένη χοληστερόλη.

Συνολικά, οι άνδρες με ξανθελάσματα διέτρεχαν κατά 12% υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας σε σύγκριση με όσους δεν είχαν, ενώ η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου στις γυναίκες ήταν 8%.

Αν και η φύση της συσχέτισης δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένη, ο προσεκτικός έλεγχος των ματιών σε άτομα δίχως εμφανείς ενδείξεις καρδιοπάθειας θα μπορούσε να αποκαλύψει όσους κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν καρδιολογικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης:

Ποια νοσήματα δίνουν συμπτώματα στα μάτια