ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ & υγεία οστών: Ποιο είδος και σε ποια ποσότητα σας ωφελεί

Η καθημερινή κατανάλωση μίας μικρής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία των οστών σας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αλκοόλ & υγεία οστών: Ποιο είδος και σε ποια ποσότητα σας ωφελεί

Ερευνητές του πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η τακτική, αλλά με μέτρο, κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αύξηση της πυκνότητας των οστών του σώματος.

Η θετική επίδραση αφορά κυρίως τη μπίρα για τους άνδρες και το κρασί για τις γυναίκες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το πυρίτιο που υπάρχει στη μπίρα, συνεισφέρει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας στους άνδρες, οι οποίοι είναι οι κατ' εξοχήν καταναλωτές μπίρας. Είναι λιγότερο σαφές πού οφείλεται η θετική επίδραση του κρασιού (το οποίο πίνουν κυρίως οι γυναίκες) στα κόκαλα.

bigstock Conceptual D human man anatom 85069127

Ειδικότερα, ένα ποτήρι κρασί ή ένα μπουκάλι μπίρα τη μέρα μπορούν να δυναμώσουν τα οστά των ανδρών και των γυναικών άνω των 60 ετών.

Όμως η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, αδυνατίζοντας τα κόκαλα, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ειδικοί σημειώνουν ακόμη ότι ασφαλώς δεν θα πρέπει κάποιος/α να εξαρτάται μόνο από τη μπίρα ή το κρασί για να διατηρήσει ή να αυξήσει την πυκνότητα και αντοχή των οστών του/της.

Η ίδια επιστημονική ομάδα, σε άλλη έρευνα, είχε διαπιστώσει ότι τα ανθρακούχα ποτά τύπου «κόλα» προκαλούν μείωση της οστικής πυκνότητας στις ηλικιωμένες γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες.

Διαβάστε επίσης:

Μέτρηση οστικής πυκνότητας: Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται;