ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η «καμουφλαρισμένη υπέρταση» και γιατί είναι επικίνδυνη

Οι γιατροί ανέκαθεν θεωρούσαν ότι η μέτρηση της πίεσης στο ιατρείο ή το νοσοκομείο βγαίνει πάντα λίγο «φουσκωμένη» σε σχέση με το κανονικό, φαινόμενο που έχει ονομαστεί «σύνδρομο της λευκής ρόμπας» και οφείλεται στο άγχος του εξεταζόμενου. Έτσι, εάν η πίεση είναι οριακά ανεβασμένη, ο γιατρός πιθανότατα δεν θα συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φαρμακευτική αγωγή.

Τι είναι η «καμουφλαρισμένη υπέρταση» και γιατί είναι επικίνδυνη

Μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να επισημάνει όμως ότι το «σύνδρομο της λευκής ρόμπας» είναι λιγότερο συχνό από το εκ διαμέτρου αντίθετο φαινόμενό, το οποίο ονομάζεται «καμουφλαρισμένη υπέρταση» (masked hypertension).

bigstock manometer 20192747

Ως «καμουφλαρισμένη υπέρταση» ορίζεται η μέτρηση της πίεσης στο ιατρείο ή το νοσοκομείο που καταλήγει σε ένδειξη μικρότερη από αυτή που καταγράφεται οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας. Οι ερευνητές επισημαίνουν λοιπόν ότι η «καμουφλαρισμένη υπέρταση» οδηγεί σε αποκλεισμό σημαντικού ποσοστού υπερτασικών από την απαραίτητη παρακολούθηση ή και θεραπεία.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Στόνι Μπρουκ και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια παρακολούθησαν 888 υγιείς άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία τα 45 έτη. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να φορέσουν μια φορητή συσκευή μέτρησης της πίεσης για διάστημα 24 ωρών ώστε να καταγραφεί η πίεσή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (περιπατητική πίεση), ενώ έκαναν τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητές τους. Επιπλέον μετρήσεις της πίεσης έγιναν κατά τη διάρκεια τριών επισκέψεων σε κλινική.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι ο μέσος όρος των μετρήσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν υψηλότερος από τον μέσο όρο των μετρήσεων στην κλινική. Συγκεκριμένα, η μέση διαστολική πίεση ήταν στην πρώτη περίπτωση υψηλότερη κατά 7 μονάδες, ενώ η διαστολική πίεση ήταν υψηλότερη κατά 2 μονάδες.

Ποσοστό περίπου 16% των συμμετεχόντων με φυσιολογική πίεση στην κλινική είχαν υπέρταση τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας! Συνολικά, περίπου το 15% όλων των ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη φάνηκε να έχουν «καμουφλαρισμένη υπέρταση», ενώ το «σύνδρομο της λευκής ρόμπας» φάνηκε να επηρεάζει μόνο το 1% του δείγματος.

Η «καμουφλαρισμένη υπέρταση» ήταν συχνότερη στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες και σε νεαρούς ενήλικες με φυσιολογικό βάρος. Παρατηρήθηκε ότι όσο μεγαλύτεροι και βαρύτεροι ήταν οι συμμετέχοντες, η διαφορά ανάμεσα στην πίεση εντός και εκτός ιατρικού περιβάλλοντος ήταν μικρότερη.

Η περιπατητική πίεση θεωρείται πιο αξιόπιστος δείκτης πρόβλεψης της μελλοντικής καρδιαγγειακής υγείας από την ένδειξη που καταγράφεται κατά τη μέτρηση σε ιατρικό περιβάλλον. Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η ανεβασμένη πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων συγκριτικά με την πίεση που παραμένει σταθερή εντός των φυσιολογικών ορίων.

Εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο, η υπέρταση οδηγεί σε σταδιακή καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων και διαφόρων οργάνων, συμβάλλοντας στο έμφραγμα, στο εγκεφαλικό, στο ανεύρυσμα, στην καρδιακή ανεπάρκεια, στην αποδυνάμωση και στένωση των αιμοφόρων αγγείων των νεφρών, στη σκλήρυνση, στένωση ή ρήξη των αιμοφόρων αγγείων των ματιών, στο μεταβολικό σύνδρομο και στην αποδυνάμωση της μνήμης ή τη γνωστική εξασθένηση.

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση: Με ποια άσκηση θα τη «ρίξετε» πιο γρήγορα