ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα στις γυναίκες

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μια συχνή χρόνια διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Οι λόγοι πίσω από αυτή τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων καθοδηγείται ενδεχομένως από ορμονικούς παράγοντες, ενώ μια άλλη θεωρία είναι ότι το γυναικείο έντερο είναι πιο ευαίσθητο από το ανδρικό.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα στις γυναίκες

Επειδή το σύνδρομο εκδηλώνεται κυρίως με γαστρεντερικά συμπτώματα, οι περισσότερες γυναίκες ντρέπονται να το συζητήσουν με τον γιατρό τους, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν την απαραίτητη βοήθεια και να υπομένουν τις επιβαρυντικές ενοχλήσεις.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο μέσω παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση των διατροφικών και άλλων καθημερινών συνηθειών και στην καλύτερη διαχείριση του στρες, αρκεί βέβαια σε πρώτη φάση να αναγνωριστούν σωστά τα συμπτώματα που το χαρακτηρίζουν.

Τα βασικότερα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι γυναίκες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι η διάρροια, το φούσκωμα, οι κοιλιακές κράμπες και ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς, η ύπαρξη βλέννας στα κόπρανα και/ή η δυσκοιλιότητα. Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από περιόδους έξαρσης και περιόδους ύφεσης, με τα συμπτώματα να γίνονται εντονότερα και να υποχωρούν ή και να εξαφανίζονται εντελώς αντίστοιχα.

Όσον αφορά την ψυχολογική διάσταση του συνδρόμου, τα συμπτώματά του οδηγούν συχνά τις ασθενείς να αισθάνονται ότι δεν απολαμβάνουν την ποιότητα ζωής που θα ήθελαν, με αποτέλεσμα να νιώθουν θλίψη ή και να εκδηλώνουν κατάθλιψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορεί να υποδεικνύουν άλλη δυσλειτουργία, όπως ορθοκολικό καρκίνο. Η Mayo Clinic συνιστά την επίσκεψη στον γιατρό σε κάθε ασθενή που εκδηλώνει μεταβολές στη γαστρεντερική λειτουργία για αρκετές εβδομάδες, εμφανίζει πρωκτική αιμορραγία ή παρατηρεί ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Δείτε κι αυτό:

Ενοχλήσεις στο στομάχι: Με ποιες 5 κοινές παθήσεις συνδέονται