ΥΓΕΙΑ

Από τι κινδυνεύει η καρδιά την περίοδο των γιορτών – Τι να προσέχετε

Για την αύξηση των θανάτων που παρατηρείται την περίοδο των εορτών, αλλά δεν σχετίζονται με το κρύο και την πτώση της θερμοκρασίας, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Από τι κινδυνεύει η καρδιά την περίοδο των γιορτών – Τι να προσέχετε

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν στη Νέα Ζηλανδία, όπου ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος είναι οι καλοκαιρινοί μήνες του χρόνου, διαπίστωσαν ότι την περίοδο από τις 25 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου αυξάνονται οι θάνατοι από καρδιά κατά 4%.

Το ίδιο φαινόμενο είχε πρωτοπαρατηρηθεί στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη όπου ανήκει και η Ευρώπη, αλλά μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οφείλεται κυρίως στο ψύχος.

Τα νέα ευρήματά όμως υποδηλώνουν πως η αιτία είναι ανεξάρτητη από την εποχή του χρόνου.

bigstock Heart Attack Pain In The Huma 95779373

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με ανάλυση των αιτιών θανάτου στη Νέα Ζηλανδία μεταξύ 1988 και 2013.

Συνολικά κατ’ αυτήν την περίοδο σημειώθηκαν 738.409 θάνατοι, εκ των οποίων οι 197.109 ήταν από καρδιολογικά αίτια.

Αν και η μελέτη δεν κατέγραψε τις ακριβείς θερμοκρασίες στη Νέα Ζηλανδία, η χώρα έχει νησιωτικό κλίμα που σχεδόν αποκλείει τις ακραίες θερμοκρασίες που σχετίσθηκαν με το «φαινόμενο των Χριστουγέννων» σε προγενέστερες μελέτες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρα Τζος Νάιτ, από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, πολλές είναι οι πιθανές αιτίες.

Η πολυφαγία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και γλυκισμάτων, το ξενύχτι, το στρες των αλλεπάλληλων προετοιμασιών ή ακόμα και το ότι πολλοί ασθενείς παίρνουν πρόωρα εξιτήριο από τα νοσοκομεία για να βρίσκονται με την οικογένειά τους, είναι κάποιες από αυτές.

Τι πρέπει να κάνετε

«Είναι δύσκολο να γίνουν συστάσεις τη στιγμή που δεν ξέρουμε τις αιτίες του φαινομένου, αλλά καλό θα ήταν να αποφεύγει κανείς ή έστω να περιορίζει δραστικά τα πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες τρόφιμα, το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ», λέει ο δρ Νάιτ.

«Καλό είναι επίσης όποιος πάσχει από χρόνια νοσήματα που επιβαρύνουν την καρδιολογική υγεία, να φροντίσει να έχει επαρκή αποθέματα από τα φάρμακά του και να τηρεί απαρέγκλιτα τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του. Αν τέλος νιώσει ενοχλήματα ύποπτα για καρδιολογικό πρόβλημα, πρέπει να απευθυνθεί αμέσως σε έναν γιατρό».

Η μελέτη δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (JAHA).

Διαβάστε επίσης:

Σακχαρώδης διαβήτης: Οδηγίες για Χριστούγεννα χωρίς εκπλήξεις...