ΥΓΕΙΑ

Ακμή ενηλίκων: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Η ακμή προσβάλλει το σχεδόν 80% των εφήβων, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς απαλλάσσονται από τα αντιαισθητικά σπυράκια μέχρι την ηλικία των 20.

Ακμή ενηλίκων: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Σε ποσοστό 20% έως 40% ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν σπυράκια μέχρι τα 25 ή και τα 30 τους χρόνια.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν γιατί κάποιοι άνθρωποι, ιδίως γυναίκες, έχουν εμμένουσα ακμή και άλλοι όχι.

Νέα μελέτη Ιταλών επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο μπορεί να έχει πολλούς συμβάλλοντες παράγοντες.

Acne on the girl s forehead 117538430

Κάποιοι από αυτούς είναι το οικογενειακό ιστορικό, η ελλιπής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και το έντονο στρες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν 500 γυναίκες διαπίστωσαν ότι αυτοί είναι μερικοί από τους παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να δει κανείς την ακμή του να επιμένει επί πολλά χρόνια μετά την εφηβεία.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λουΐτζι Νάλντι, διευθυντής του Ερευνητικού Δερματολογικού Κέντρου GISED και της Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Papa Giovanni XXIII, στο Μπέργκαμο και οι συνεργάτες του πήραν συνεντεύξεις από 248 γυναίκες με ακμή και 270 γυναίκες με άλλα δερματολογικά προβλήματα, οι οποίες είχαν απευθυνθεί σε δερματολογικές κλινικές 12 ιταλικών πόλεων.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, η εμφάνιση της ακμής συσχετίζεται με ορισμένους παράγοντες του τρόπου ζωής, καθώς και με το οικογενειακό και το ατομικό ιατρικό ιστορικό.

Έτσι, οι γυναίκες που έτρωγαν φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ψάρια σπανιότερα από τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες ακμής των ενηλίκων σε σύγκριση με όσες έτρωγαν καθημερινά φρούτα και λαχανικά, και συχνά ψάρια.

Επιπλέον, όσες ανέφεραν έντονο ή πολύ έντονο στρες, είχαν υπερτριπλάσιο κίνδυνο εμμένουσας ακμής, ενώ όσες ήσαν εργαζόμενες γραφείου είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο απ’ ό,τι οι οικοκυρές και οι άνεργες γυναίκες.

Άλλοι παράγοντες που αύξαναν τον κίνδυνο ήταν το ιστορικό ακμής στους γονείς ή στα αδέλφια (αύξηση κατά 3 και 2,4 φορές αντιστοίχως), το ατομικό ιστορικό ακμής στην εφηβεία (5,4 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος για ακμή ενηλίκων) και η αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή/και στο σώμα (αύξηση του κινδύνου κατά 3,5 φορές).

Αν και τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν πως οι παραπάνω παράγοντες είναι οι αιτίες ή ότι αν οι γυναίκες τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά θα απαλλαγούν από τα σπυράκια, οι ειδικοί λένε πως καλό θα ήταν να δοκιμάσουν να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να ηρεμήσουν.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Δεκεμβρίου της Επιθεώρησης της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Ακμή: Οι καθημερινές συνήθειες που την πυροδοτούν