ΥΓΕΙΑ

Βακτηριακή κολπίτιδα & κίνδυνος αποβολής: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Η βακτηριδιακή κολπίτιδα προκαλείται από ανισορροπία στα βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στον κόλπο, τα οποία διαταράσσονται από την υπερανάπτυξη βακτηρίων που δεν είναι συνήθως παρόντα.

Βακτηριακή κολπίτιδα & κίνδυνος αποβολής: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Είναι η πλέον συχνή κολπική λοίμωξη στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και στα συμπτώματα περιλαμβάνονται πόνος, κνησμός, αίσθημα καύσου, δυσοσμία και κενώσεις.

Όταν η βακτηριδιακή κολπίτιδα συμβεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ότι αυξάνονται οι πιθανότητες του πρόωρου τοκετού.

Οι έγκυες γυναίκες που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης βακτηριδιακής κολπίτιδας.

bigstock Pregnant Woman Belly Pregnanc 79871317

Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ μελέτησαν τη σχέση μεταξύ βιταμίνης D και βακτηριδιακής κολπίτιδας κατά το πρώτο τρίμηνο σε δείγμα 469 γυναικών.

Οι ερευνητές εντόπισαν το 41% των γυναικών να έχει βακτηριδιακή κολπίτιδα και το 52% είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Η περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D ήταν χαμηλότερα στις γυναίκες που είχαν βακτηριδιακή κολπίτιδα, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έπασχαν από την λοίμωξη.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται με την βακτηριδιακή κολπίτιδα ειδικά στις γυναίκες αφρο-αμερικανικής καταγωγής, αλλά όχι στις γυναίκες καυκάσιας φυλής.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποδοθεί στον σχετικά μικρό αριθμό των γυναικών καυκάσιας φυλής που είχαν συμπεριληφθεί στο δείγμα της μελέτης.

Διαβάστε επίσης:

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό;