ΥΓΕΙΑ

Πρόωρη συνταξιοδότηση: Πόσο μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν βγουν νωρίτερα στη σύνταξη θα είναι πιο ικανοποιημένοι, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις χαρές της ζωής, να ταξιδέψουν και να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες.

Πρόωρη συνταξιοδότηση: Πόσο μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Οι επιστήμονες ωστόσο έχουν αντίθετη άποψη. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας των ΗΠΑ μελέτησαν περίπου 3.500 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν βγει στη σύνταξη στις ηλικίες από 55-65 ετών.

Αφού παρακολούθησαν τη ζωή τους επί 26 χρόνια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση δεν προσφέρει τα οφέλη μιας μακροβιότερης ζωής.

Οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν στα 55 τους είχαν αυξημένα ποσοστά θνητότητας σε σύγκριση με τα άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν στα 65 έτη. Στα 10 χρόνια που ακολούθησαν από τη συνταξιοδότηση των 55 ετών, σχεδόν διπλασιάστηκαν οι θάνατοι σε σύγκρισή με αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν στα 65 έτη. Τα άτομα δε που συνταξιοδοτήθηκαν στα 60 τους, είχαν ανάλογη διάρκεια ζωής με αυτά που συνταξιοδοτήθηκαν στα 65.

bigstock Old last doing a crossword 104578541

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωση του προσδόκιμου ζωής παρατηρήθηκε σε άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν νωρίς, είτε αυτά ανήκαν σε χαμηλά κοινωνικά στρώματα είτε σε πιο υψηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

Όπως ανέφεραν, η μείωση του προσδόκιμου ζωής μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση γίνεται συνήθως εξαιτίας προβλημάτων υγείας του ατόμου. Όμως ο παράγοντας αυτός παρότι συμπεριλήφθηκε από τους επιστήμονες στη μελέτη, δεν επηρέαζε τα συμπεράσματά της.

Αυτό δείχνει ότι πιθανότατα το θέμα υγείας του πρόωρα συνταξιοδοτημένου ατόμου δεν παίζει σημαντικό ρόλο, όσο παίζει το γεγονός ότι το άτομο χάνει την αυτοεκτίμησή του όταν σταματάει να εργάζεται, γίνεται λιγότερο δραστήριο, δεν έχει τις ίδιες κοινωνικές επαφές, ενώ και η μείωση του εισοδήματός του, τού προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης:

Γυναίκα και δεύτερο παιδί: Πώς επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής της