ΥΓΕΙΑ

Πόσο πρέπει να γυμνάζεστε για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Η γυμναστική μάς εξασφαλίζει καλή φυσική κατάσταση, καλλίγραμμο σώμα, δύναμη και αντοχή. Παρέχει όμως σημαντικά οφέλη και στον εγκέφαλό μας, αφού είναι δυνατό να ενισχύσει τη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας.

Πόσο πρέπει να γυμνάζεστε για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, μόλις λίγα λεπτά αεροβικής άσκησης παρέχουν σημαντική τόνωση στην εγκεφαλική μας λειτουργία.

Η επίδραση της γυμναστικής στον εγκέφαλο έχει εξεταστεί ξανά στο παρελθόν. Έρευνα του 2006 υπέδειξε ότι υγιή άτομα που προηγουμένως έκαναν καθιστική ζωή επωφελήθηκαν σημαντικά από την αεροβική άσκηση, καθώς σε διάστημα έξι μηνών παρατηρήθηκε αύξηση της φαιάς και της λευκής ουσίας στον εγκέφαλό τους. Η φαιά ουσία του εγκεφάλου αποτελεί την «αποθήκη» των κυτταρικών πυρήνων των νεύρων, ενώ η λευκή ουσία συνδέει τις περιοχές στις οποίες υπάρχει φαιά ουσία και παράλληλα μεταφέρει ηλεκτρικά σήματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Μια δεύτερη ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα για λόγους σύγκρισης και έκανε για το ίδιο χρονικό διάστημα μόνο διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης δεν παρουσίασε καμία βελτίωση.

bigstock Fit man training on row machin 108367412

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Experimental Brain Research, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πώς επηρεάζει η αεροβική άσκηση τη νευροπλαστικότητα, δηλαδή την ικανότητα του εγκεφάλου να δημιουργεί και να αναγνωρίζει συνάψεις (δομές που επιτρέπουν στα νευρικά κύτταρα να μεταφέρουν ηλεκτρικά ή χημικά σήματα σε άλλα νευρικά κύτταρα), αλλά και σε ποιες περιοχές του εγκεφάλου επιδρά εντονότερα η γυμναστική. Ζητήθηκε για τον σκοπό αυτόν από 10 υγιείς νεαρούς ενήλικες να κάνουν ήπια γυμναστική σε στατικό ποδήλατο για 30 λεπτά. Μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στον κινητικό φλοιό των συμμετεχόντων (την περιοχή από την οποία πηγάζουν τα νευρικά σήματα που εκκινούν τη μυϊκή δραστηριότητα) υπήρχε λιγότερο γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), τον βασικότερο ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου. Το GABA επηρεάζει σημαντικά τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου.

Πρακτικά, τα ευρήματα των ερευνητών σημαίνουν ότι η αεροβική άσκηση επιτρέπει στον εγκέφαλο να ανανεώνεται ώστε να αποδίδει καλύτερα και να αποθηκεύει νέες πληροφορίες. Βάλτε λοιπόν στη ζωή σας την αεροβική γυμναστική για πιο δυνατή μνήμη και καλύτερες επιδόσεις!

Δείτε κι αυτό:

Ποια είναι η ιδανική «δόση» γυμναστικής για να νικήσετε τις φλεγμονές