ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ποια είναι η ιδανική «δόση» γυμναστικής για να νικήσετε τις φλεγμονές

Ποια είναι η ιδανική «δόση» γυμναστικής για να νικήσετε τις φλεγμονές

Είναι ευρέως γνωστό ότι η συστηματική γυμναστική αποτελεί «όπλο» ενάντια σε ποικίλες χρόνιες παθήσεις, συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους και ενισχύει την υγεία της καρδιάς, των μυών και των οστών. Νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο (UCSD) έρχονται τώρα να υπογραμμίσουν και την αντιφλεγμονώδη δράση της.

Τα νέα ευρήματα δίνουν ελπίδες για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση παθήσεων όπως η αρθρίτιδα και η ινομυαλγία μέσω της γυμναστικής, η οποία αποτελεί ένα οικονομικό και εύκολα προσβάσιμο μέσο προαγωγής της υγείας.

bigstock Female Exercising On Fitness M 133023089

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Brain, Behavior and Immunity, μια μέτριας έντασης προπόνηση διάρκειας μόλις 20 λεπτών ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να εκκινήσει διεργασίες ενάντια στις φλεγμονές.

«Κάθε φορά που γυμναζόμαστε κάνουμε κάτι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό μας σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοκυτταρικού επιπέδου» αναφέρει η Suzi Hong, βασική συντάκτης της μελέτης. «Η αντιφλεγμονώδης δράση της γυμναστικής ήταν παλαιόθεν γνωστή στους επιστήμονες, ωστόσο η βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα είναι το κλειδί για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της με ασφαλή τρόπο» συμπληρώνει η ερευνήτρια.

«Η προπόνηση δεν χρειάζεται να είναι πολύ έντονη για να έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Είκοσι λεπτά με μισή ώρα γυμναστικής μέτριας έντασης, όπως το γρήγορο περπάτημα, φαίνεται πως αρκούν» δηλώνει η Hong.

Διαβάστε επίσης:

Άσκηση το σαββατοκύριακο: Πόσο μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθεια & καρκίνο