ΥΓΕΙΑ

Άγχος & κατάθλιψη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό στους άνδρες

Οι άνδρες που υποφέρουν από χρόνιο άγχος και κατάθλιψη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό το οποίο θα αποβεί μοιραίο για τη ζωή τους.

Άγχος & κατάθλιψη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό στους άνδρες

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ μελέτησε 2.124 άνδρες ηλικίας 49-60 ετών οι οποίοι παρακολουθούνταν επί 14 χρόνια.

Ανακάλυψαν ότι όσοι από αυτούς έπασχαν από καταθλιπτική συνδρομή ή άλλο παρεμφερές ψυχιατρικό νόσημα εμφάνιζαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) μεγάλης βαρύτητας με μοιραία κατάληξη.

bigstock Stroke cerebrovascular acci 78569471

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένοι άνδρες είχαν σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό.

Η ομάδα των ανδρών που εμφάνισε ΑΕΕ χαρακτηριζόταν και από άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως παχυσαρκία, κάπνισμα, μεγαλύτερη ηλικία και υπέρταση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο αυξημένης βαρύτητας ήταν η κατάθλιψη ή η αγχώδης συνδρομή τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος προσβολής από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η συσχέτιση κατάθλιψης και καρδιακών νοσημάτων επιδέχεται σύμφωνα με τους ειδικούς πολλών ερμηνειών.

Όποιο και αν είναι το αίτιο συσχέτισης κατάθλιψης και ΑΕΕ όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γιατροί δεν θα πρέπει να παραβλέπουν τα συμπτώματα κατάθλιψης των ασθενών τους.

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια είναι η τρίτη αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Μήπως η δουλειά σας επιβαρύνει την καρδιά σας; Απαντήστε σε μία ερώτηση και θα το μάθετε!