ΥΓΕΙΑ

Στομαχικές διαταραχές: Σημάδια ότι πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό

Το στομάχι είναι ευαίσθητο και πολλές είναι οι αιτίες που μπορεί να το αναστατώσουν, όπως το άγχος ή κάποιο φαγητό.

Στομαχικές διαταραχές: Σημάδια ότι πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας πόνος στην κοιλιά που διαρκεί από κάποιες ώρες έως 1-2 ημέρες και προκαλεί συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Ειδικά αν διάγετε μια περίοδο έντονου στρες, ταξιδεύετε πολύ ή ξεκινήσατε μια νέα φαρμακευτική αγωγή, είναι πολύ πιθανό να ερεθιστεί η κοιλιά ή το έντερό σας.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ο πόνος στο στομάχι δεν είναι αθώος και πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό ή ακόμη και τα επείγοντα.

Δείτε κάποιες από αυτές:

gettyimages 181888781 persistent issues gldburger

Αλλαγές στη ρουτίνα του εντέρου

Αν παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές που επιμένουν, όπως μόνιμος πόνος, δυσφορία, αέρια ή αλλαγές στη ρουτίνα της τουαλέτας για αρκετές μέρες, συμβουλευτείτε γιατρό.

gettyimages 90782182 abdominal aches amanda vivan

Όταν συνυπάρχουν σοβαρά συμπτώματα

Μία σύντομη περίοδος δυσφορίας δεν είναι κάτι ανησυχητικό, όταν όμως οι ενοχλήσεις στο στομάχι συνοδεύονται από συμπτώματα όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους, δυσκολία στην κατάποση ή αίμα στα κόπρανα, πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό. Ο κατάλογος των ασθενειών με αυτά τα συμπτώματα είναι μακρύς και περιλαμβάνει από αιμορροΐδες μέχρι καρκίνο του εντέρου.

gettyimages 108914538 blood martin hospach

Αίμα στα κόπρανα

Το αίμα στο χαρτί τουαλέτας είναι σίγουρα τρομακτικό, τις περισσότερες φορές όμως πρόκειται για κάτι καλοήθες. Αν πρόκειται για νέο άνθρωπο, το πιθανότερο είναι να οφείλεται σε ερεθισμό του εντέρου, κατά την προσπάθεια αφόδευσης. Όταν όμως συμβαίνει σε ηλικιωμένους, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάτι σοβαρό.

gettyimages 505720280 pain champja

Πόνος

Αν μια στο τόσο αισθάνεστε οξύ πόνο σύντομης διάρκειας στο έντερο, πιθανότατα δεν είναι κάτι σοβαρό. Αν όμως έχετε επίμονο πόνο, ο οποίος εκδηλώνεται στο ίδιο σημείο και διαρκεί αρκετές μέρες και ειδικά αν επιδεινώνεται, συμβουλευτείτε γιατρό. Αν ο πόνος εντοπίζεται κάτω δεξιά, είναι πιθανό να πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα, ενώ αν εντοπίζεται πάνω δεξιά, πιθανώς να οφείλεται σε πρόβλημα της χοληδόχου κύστης.

gettyimages 629787306 sleep martin dimitrov

Αναστάτωση στον ύπνο

Αν το στομάχι σας αρχίζει να διαμαρτύρεται μόλις πάτε για ύπνο, μπορεί να αποτελεί ένδειξη παλινδρόμησης. Οι λειτουργικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι πιθανό να παρουσιάζουν εξάρσεις στη διάρκεια της νύχτας, αναστατώνοντας τον ύπνο σας.

gettyimages 525441333 high risk dan dalton

Ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου

Αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή άλλων προβλημάτων του γαστρεντερικού ή αν είστε καπνιστής, μην αγνοείτε τον πόνο στο στομάχι, ειδικά αν διαρκεί αρκετές μέρες.

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στην κοιλιά: Τα 7 είδη του και τι σημαίνει το καθένα

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τι πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει η διατροφή