ΥΓΕΙΑ

Πόνος στην κοιλιά: Τα 7 είδη του και τι σημαίνει το καθένα

Ο πόνος στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς μπορεί να προκύψει από κάτι που φάγαμε ή από κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν έχει διαγνωστεί επίσημα από το γιατρό.

Πόνος στην κοιλιά: Τα 7 είδη του και τι σημαίνει το καθένα

Μικρές διαφορές στο σημείο εκδήλωσης του πόνου ή στα συμπτώματα που συνοδεύουν τον πόνο μπορούν να υποδείξουν την αιτία των ενοχλήσεων.

Δείτε επτά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα και ποιο πρόβλημα υποδεικνύει καθένα από αυτά.

1. Κάψιμο στο στήθος

Πιθανή αιτία: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Όταν τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν προς τον οισοφάγο, εκδηλώνεται αίσθημα καψίματος στο στήθος, κυρίως στο οστό του στέρνου. Η κρίση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συνήθως πυροδοτείται ή επιδεινώνεται από συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.

2. Πόνος γύρω από τον αφαλό

Πιθανή αιτία: Σκωληκοειδίτιδα

Ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας είναι αρχικά ήπιος και επίμονος και εκδηλώνεται γύρω από τον αφαλό. Όσο η κατάσταση επιδεινώνεται, ο πόνος γίνεται πιο έντονος και εξαπλώνεται προς το δεξιό ισχίο. Η σκωληκοειδίτιδα αποτελεί επείγουσα κατάσταση, οπότε απαιτείται άμεση επίσκεψη στο κοντινότερο νοσοκομείο.

3. Οξύς πόνος κάτω από τα πλευρά

Πιθανή αιτία: Πέτρες στη χολή

Οι πέτρες στη χολή σχηματίζονται από την κρυσταλλοποίηση χοληστερόλης και υγρού της χολής. Μπορεί να είναι μικρές σε μέγεθος όσο ένα μπιζέλι ή αρκετά μεγάλες όσο ένα μπαλάκι του γκολφ. Εάν μια πέτρα φράζει τη χοληδόχο κύστη, εκδηλώνεται οξύς πόνος που συνήθως εντείνεται μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Ο πόνος εστιάζεται κάτω από τα πλευρά, αφού σε αυτό το ύψος της κοιλιάς βρίσκεται η χοληδόχος κύστη.

bigstock Nervous Stomach 102331367

4. Κάψιμο στο στομάχι

Πιθανή αιτία: Έλκος

Εάν ο πόνος στο στομάχι είναι χρόνιος και επιδεινώνεται μετά το φαγητό, πιθανώς να οφείλεται σε έλκος. Σε αντίθεση με την καούρα, η οποία γίνεται αισθητή στο στέρνο, ο πόνος του έλκος επικεντρώνεται στο στομάχι ή χαμηλότερα.

5. Γενικευμένος πόνος και διάρροια

Πιθανή αιτία: Δυσανεξία στη λακτόζη

Στα άτομα που έχουν ευαισθησία ή δυσανεξία στη λακτόζη, οι ενοχλήσεις μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι αρκετά γενικευμένες. Η κρίση συνοδεύεται συχνά από πρήξιμο, αέρια και διάρροια.

6. Κράμπες και χρόνια διάρροια

Πιθανή αιτία: Ευαισθησία στη γλουτένη

Τα άτομα που έχουν αλλεργία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) εκδηλώνουν φούσκωμα, αέρια και κοιλιακές κράμπες έπειτα από την κατανάλωση τροφών που παράγονται από σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη.

7. Πόνος που συνοδεύεται από διάρροια με αίμα και πυρετό

Πιθανή αιτία: Κολίτιδα ή Νόσος του Crohn

Εκτός από τον πόνο στην κοιλιά, οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου συνοδεύονται από αέρια, κράμπες, φούσκωμα, διάρροια με ίχνη αίματος, ναυτία και πυρετό.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Τα 3 είδη τσαγιού που καταπολεμούν ναυτία και στομαχόπονο

Καούρες και πόνος στο στομάχι: Χρήσιμα tips για να μην υποφέρετε

Στομαχόπονος: Πότε είναι ένδειξη σοβαρού προβλήματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ