ΥΓΕΙΑ

Προεκλαμψία: Η έλλειψη που τετραπλασιάζει τον κίνδυνο

Το φαινόμενο της προεκλαμψίας εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, αποτελεί το πρόδρομο στάδιο της εκλαμψίας, δηλαδή μιας τοξικής και επικίνδυνης κατάστασης που εκδηλώνεται με υπέρταση, οιδήματα, λευκωματουρία και σύγχυση.

Προεκλαμψία: Η έλλειψη που τετραπλασιάζει τον κίνδυνο

Ένα από τα βασικά αίτια εμφάνισης του φαινομένου είναι η ύπαρξη οξειδωτικών ουσιών που εμφανίζονται εξαιτίας δυσλειτουργίας του πλακούντα.

Οι έγκυοι που διαθέτουν στον οργανισμό τους μικρότερες ποσότητες ενός συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου, έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν προεκλαμψία.

selenium food

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι χαμηλές ποσότητες σεληνίου στον οργανισμό, το οποίο διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μπορούν να αυξήσουν το ενδεχόμενο εμφάνισης προεκλαμψίας.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών βασίστηκαν σε μελέτη 53 γυναικών που είχαν εκδηλώσει προεκλαμψία και τη σύγκριση της κλινικής εικόνας τους με την αντίστοιχη άλλων 53 εγκύων, που δεν είχαν προσβληθεί από τη διαταραχή.

Λαμβάνοντας δείγματα από τα νύχια των γυναικών, στα οποία τείνει να συσσωρεύεται το σελήνιο, διαπίστωσαν ότι οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις σεληνίου εντοπίστηκαν στις γυναίκες που είχαν προσβληθεί από προεκλαμψία.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως όσο μικρότερες ήταν οι ποσότητες του ιχνοστοιχείου, τόσο μεγαλύτερο ήταν το ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού.

Διαβάστε επίσης:

Η έλλειψη μιας πολύτιμης βιταμίνης αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό