ΥΓΕΙΑ

Χυμοί φρούτων & πρόσληψη βάρους: Πόσους και ποιους μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά

Παλαιότερες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση χυμών οδηγεί στην πρόσληψη πρόσθετων θερμίδων που μπορεί να σχετίζεται με κίνδυνο για αύξηση βάρους και εμφάνιση παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία.

Χυμοί φρούτων & πρόσληψη βάρους: Πόσους και ποιους μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά

Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωσή τους έχει σχετιστεί με την εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών, όπως η διάρροια ή οι πόνοι στην κοιλιά αλλά και η εμφάνιση τερηδόνας.

Νέα μελέτη ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι φρουτοχυμοί είναι ακίνδυνοι αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.

Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από οκτώ δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες είχαν λάβει μέρος πάνω από 34.000 παιδιά και συσχετιζόταν η κατανάλωση των χυμών φρούτων με το σωματικό βάρος.

bigstock 136601720

Τα παιδιά κάτω των έξι ετών που έπιναν μια μερίδα την ημέρα είχαν πάρει μεν μικρή ποσότητα βάρους, αλλά όχι αρκετή για να θεωρηθεί κλινικά σημαντική. Επίσης, τα παιδιά 7-18 ετών που έπιναν μια μερίδα φρουτοχυμού την ημέρα δεν είχαν σημαντικές κλινικές επιπτώσεις στο βάρος τους.

«Στην πραγματικότητα, η ποσότητα ήταν λιγότερη από 453 γραμμάρια ανά έτος. Συνεπώς, δεν επιβεβαιώνεται ότι η κατανάλωση μιας μερίδας φρουτοχυμού, δηλαδή 100% χυμού φρούτων, την ημέρα συντελεί σε αύξηση του σωματικού βάρους του παιδιού», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Μπράντον Άουερμπαχ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Τα μικρότερα παιδιά του δείγματος προτιμούσαν τον χυμό μήλου και τα μεγαλύτερα πορτοκαλιού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο χυμός πορτοκαλιού, που έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, σχετίζεται με μικρότερη αύξηση βάρους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Διαβάστε επίσης:

Ο άγνωστος κίνδυνος που κρύβουν οι χυμοί φρούτων

Οι έτοιμοι χυμοί φρούτων καταστρέφουν τα δόντια των παιδιών