ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι έτοιμοι χυμοί φρούτων καταστρέφουν τα δόντια των παιδιών

Χιλιάδες παιδιά κάτω των τριών ετών παρουσιάζουν τα πρώτα σημάδια φθοράς στα δόντια λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης χυμών του εμπορίου, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Οι έτοιμοι χυμοί φρούτων καταστρέφουν τα δόντια των παιδιών

Οι οδοντίατροι συνιστούν στους γονείς να μη δίνουν στα μικρά παιδιά έτοιμους χυμούς, αλλά να προτιμούν το γάλα και το νερό προκειμένου να προστατεύσουν τα ευαίσθητα δόντια τους.

Ακόμη και οι χυμοί οργανικής προέλευσης μπορεί να περιέχουν ποσότητα ζάχαρης ίση με ένα κουτάκι αναψυκτικού, τονίζουν οι ειδικοί.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BMC Public Health αναφέρει πως η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης πρέπει να μειωθεί περαιτέρω, δεδομένου του οικονομικού κόστους περίθαλψης αλλά και της επιβαρυμένης οδοντιατρικής υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, ερευνητές από τον κυβερνητικό οργανισμό Public Health England μελέτησαν περισσότερα από 50.000 παιδιά ηλικίας 3 ετών και διαπίστωσαν ότι ποσοστό 12% εξ αυτών (περίπου ένα στα οκτώ) παρουσιάζει σημαντική φθορά στα δόντια, με αποτέλεσμα τα παιδιά να χρειάζονται σφραγίσματα ή ακόμη και εξαγωγή του δοντιού.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι έτοιμοι χυμοί ευθύνονται για το φαινόμενο, καθώς περιέχουν σημαντική ποσότητα ζάχαρης. Προτρέπουν τους γονείς να δίνουν στα μικρά παιδιά κυρίως γάλα και νερό και συνιστούν η ποσότητα χυμού που καταναλώνουν καθημερινά τα παιδιά να μην ξεπερνά το ένα μικρό ποτήρι. Αν και οι βλάβες εντοπίζονται στα νεογιλά δόντια, τα οποία στη συνέχεια θα αντικατασταθούν, παρατηρείται επίσης σημαντική φθορά στα ούλα κι έτσι στο μέλλον μπορεί να εκδηλωθεί αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις και περιοδοντικές παθήσεις.